Poniedziałek, 5 sierpnia 2024

imieniny: Marii, Oswalda, Stanisławy

RSS

Od dekoracji potraw po spotkanie z mistrzem świata. Ciekawy czas dla uczniów CKZiU nr 1

02.02.2022 20:17 | 0 komentarzy | ż

- Działo się. Było spotkanie z Mistrzem Świata, wybór najlepszego venue, tworzenie efektownych dekoracji potraw i poznanie tajników linii produkcyjnej ekologicznych bloczków ściennych - informuje szkoła o tym, co działo się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu w styczniu tego roku.

Od dekoracji potraw po spotkanie z mistrzem świata. Ciekawy czas dla uczniów CKZiU nr 1
Przywołane we wstępie wydarzenia miały związek z projektem unijnym, w którym uczestniczą uczniowie kształcący się w zawodach: technik budownictwa, fryzjer, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Dla fryzjerów wizyta studyjna w salonie prowadzonym przez mistrza świata Błażeja Adamusa to niebywała okazja do poznania najnowszych trendów w nowoczesnym fryzjerstwie. Udział w pokazie strzyżenia, zabiegu hialuroplastii oraz koloroterapii to tylko jedne z atrakcji tej wizyty studyjnej. Uczestniczki poznały również system zarządzania firmą. Przyszłe mistrzynie grzebienia nie ukrywały, że rady otrzymane od Błażeja Adamusa – właściciela salonu „Wiktoria” w Częstochowie pomogą im w rozwoju kariery zawodowej.

Nieco inny charakter miała wizyta studyjna techników budownictwa, którzy mieli okazję poznać cykl produkcyjny bloczków ściennych w firmie PREFABED w Bielsku-Białej. Dzięki możliwość poznania pracy laboranta oraz samodzielnego zbadania niektórych cech technicznych bloczków w laboratorium wyposażonym w specjalistyczną aparaturę badawczą. Dyrektor i kierownictwo firmy osobiście prezentowali uczestnikom walory swoich wyrobów, zasady produkcji, omawiali parametry techniczne, oprowadzając uczniów i nauczycieli po linii produkcyjnej. Kierownik Produkcji wyjaśniał istoty procesu wytwarzania swoich wyrobów, podkreślając ich ekologiczne walory: wykorzystanie surowców odpadowych (pyłów) oraz – co jeszcze bardziej istotne – fakt, że nie wytwarzają żadnych odpadów materiałowych, a wszelkie ubytki przetwarzane są ponownie w pełnowartościowy produkt. Młodzież mogła porównać teorię z praktyką i w ten sposób doskonalić swoje umiejętności budowlane.

Oprócz wizyt studyjnych odbyły się również dwa kursy. Technicy hotelarstwa poznawali tajniki udanej organizacji eventów, dowiedzieli się jak wybrać najlepsze miejsce na wydarzenie, jak wyliczyć budżet i jak sprawnie prowadzić takie projekty. Rady i wskazówki od prowadzącego na pewno przydadzą się w karierze zawodowej przyszłych pracowników hoteli biznesowych czy centrów konferencyjno-szkoleniowych. Kurs „Event manager-planowanie, organizacja i zarządzanie projektem eventowym” pomoże absolwentom w planowaniu swojej ścieżki awansu zawodowego, a oni będą poszukiwanymi pracownikami w sektorze usług turystyczno-hotelarskich.

Technicy żywienia i usług gastronomicznych wykonywali fantazyjne dekoracje potraw. Dzięki temu szkoleniu wiedzą, że owoce i warzywa potrafią być czymś więcej niż surówką - prawdziwą ozdobą talerza.

Kursy, wizyty studyjne, warsztaty i doposażenie pracowni są realizowane w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu, etap II” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.

źródło: CKZiU nr 1 w Raciborzu, oprac. ż