Poniedziałek, 1 lipca 2024

imieniny: Haliny, Mariana, Klarysy

RSS

Wodzisławski Ekonomik mistrzem w kuchni wiktoriańskiej

15.11.2012 12:25 | 4 komentarze | e

Wielkim sukcesem dla uczniów Ekonomika zakończył się wojewódzki konkurs gastronomiczny w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie. Uczniowie przygotowali po mistrzowsku kaczkę w stylu wiktoriańskim.

Wodzisławski Ekonomik mistrzem w kuchni wiktoriańskiej
Zwycięska reprezentacja Ekonomika
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

 

Kamil Widenka i Agnieszka Warczok z klasy II technikum gastronomicznego zdobyli I miejsce, pokonując 6 innych szkół w finale konkursu. Uczniów do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka.

Zmagania finałowe 12 listopada odbyły się w kuchni steampukowej restauracji Wodna Wieża, a organizatorami przedsięwzięcia byli właściciele Wojciech i Agnieszka Kania.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu w ciągu 60 minut 6 porcji dania głównego z dekoracją z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu w restauracyjnej kuchni.

Tematem konkursu była kaczka, dowolna kasza i grzyby leśne z dowolnymi dodatkami podane w stylu wiktoriańskim w nowoczesnej aranżacji. Utrudnieniem, a zarazem wyzwaniem zawodowym dla uczniów była praca w nieznanej wcześniej kuchni restauracyjnej oraz znajdującym się tam sprzęcie. Pomocą służyło Jury Techniczne, oceniające wykonanie potraw, wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych i współpracę zespołu. Całość walorów smakowych i aranżację talerza oceniały dwie grupy Jury, Jurorzy Profesjonalni pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka oraz Jury VIP.

Reprezentanci szkoły podali wyśmienicie skomponowane danie zatytułowane „Kaczka souse vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową podana na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego”.

Jury doceniło doskonałą pracę uczniów oraz wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych, takich jak gotowanie w obniżonej temperaturze souse vide, elementy kuchni molekularnej. Najwięcej uznania wzbudził smak potraw i wykorzystanie wielu elementów kuchni angielskiej podanych w nowoczesnym stylu.