Europa od kuchni i nie tylko
Wodzisław – Europejski Dzień Języków w Gimnazjum nr 1.
Suto zastawione stoły, a na nich faszerowane papryki prosto z Grecji, rosyjskie bliny (naleśniki) i hiszpańska zupa gazpacho. Między innymi takie potrawy królowały podczas Europejskiego Dnia Języków, zorganizowanego po raz jedenasty w Gimnazjum nr 1 w Wodzisławiu. Przygotowaniem smakołyków, które promowały dany kraj europejski, zajęli się uczniowie drugich i trzecich klas, biorących udział w spotkaniu. Spośród 200 europejskich języków narodowych i regionalnych młodzież przygotowała prezentacje 12 z nich. Młodzi zajrzeli nie tylko do kuchni, ale przygotowując prezentacje multimedialne poznawali stroje ludowe, strukturę ludnościową, czy atrakcje turystyczne danego kraju. Na zakończenie każda klasa zaprezentowała piosenkę lub taniec charakterystyczny dla przedstawianego kraju.
- Młodzieży bardzo przypadła do gustu taka zabawowa forma prezentacji krajów – mówi Mirela Pogoda, nauczycielka francuskiego i koordynatorka spotkania.
(abs)