Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Bezpieczna żywność na święta. GIS przypomina o zasadach przygotowania i przechowywania

7 godzin temu | 0 komentarzy | FK

Główny Inspektor Sanitarny przypomina o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie. GIS przypomina też o prawidłowym przygotowaniu i przechowywaniu pożywienia. 

Bezpieczna żywność na święta. GIS przypomina o zasadach przygotowania i przechowywania
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Zakupy

Przed zakupem żywności:

  • Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.
  • Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
  • Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
  • Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
  • Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary
  • Unikaj sprzedaży pokątnej, , kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
  • Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.

Przygotowywanie

Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

Utrzymuj czystość

  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
  • Myj ręce po wyjściu z toalety.
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
  • Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.

Gotuj dokładnie

  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).

Używaj bezpiecznej wody i żywności

  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

Przechowywanie

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.

Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.

Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)

  • surowe mięso
  • ryby
  • owoce morza
  • Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C
  • mleko
  • przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
  • wędliny
  • masło
  • i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”

- Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C). Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C). Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania - informuje GIS.

Źródło:

Główny Inspektorat Sanitarnywww.gov.pl/web/gis