Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

03.12.2024 15:44 | 0 komentarzy | FK

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Masz alergię na białko soi? Tej konserwy mięsnej nie kupuj. Komunikat GIS
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jakie jest zagrożenie:

- W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - informuje GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g

Numer partii: 03.03.2026 416A.E

Data minimalnej trwałości: 03.03.2026

Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania - czytamy w komunikacie GIS.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Źródło: GIS