- Region
- Rybnik
- Rydułtowy
- Wodzisław Śląski
- Czernica
- Gaszowice
- Piece
- Szczerbice
- Wiadomości
- Nie przegap
- Lifestyle
Gospodynie z regionu zjechały do Rydułtów na Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]
W ramach reaktywacji ulicy Ofiar Terroru w Rydułtowach odbył się Piknik z Produktem Polskim oraz Bitwa Regionów, czyli pyszna rywalizacja kół gospodyń wiejskich z powiatów rybnickiego, wodzisławskiego i cieszyńskiego.
Gospodynie z regionu zjechały do Rydułtów na Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]
W kulinarnej rywalizacji z humorem udział wzięły panie z kół gospodyń m.in. z Gaszowic, Szczerbic, Pieców, Czernicy, Harbutowic, Dębowca, Jaworzynki, Bukowa, Istebnej, a uczestnicy mogli także odwiedzić ciekawe stoiska m.in. Koła Pszczelarskiego w Czernicy, Nadleśnictwa Rybnik, stoiska z rękodziełem oraz te, zachęcające do udziału w Rydułtowskim Budżecie Obywatelskim.
Panie celowały w podniebienia
Wydarzenie było okazją do skosztowania specjałów kuchni regionalnej, czasem w nietuzinkowym wydaniu. Gospodynie postarały się, aby jak najlepiej zaprezentować smak, a także wygląd swoich potraw. Komisja, dokonująca oceny, miała spory kłopot, aby wybrać najciekawszą potrawę.
- Komisja zdecydowała, że spośród Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu wodzisławskiego, rybnickiego i cieszyńskiego najlepszą potrawę przygotowało KGW Istebianki, które zajęło I miejsce. II miejsce przypadło dla KGW Jaworzynka a III miejsce dla KGW Szczerbice - informuje Śląski Oddział Regionalny ARiMR.
Maćki z pierwszym miejscem
Wygrały istebniańskie "maćki w kapuśnicy", które zdecydowanie podbiły podniebienia jurorów. Nagrodę za pierwsze miejsce w konkursie odebrała sołtys Barbara Juroszek oraz panie z KGW. - Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim, którzy nas wspierali udziale w "Bitwie regionów" i przyczynili się do zdobycia przez nas I miejsca - podkreślają "Istebnianki".
Poznaj przepis na "Maćki w kapuśnicy" (za slaskiesmaki.pl)
Składniki:
- 2 kg żółądków wieprzowych "maćki"
- 2 l wody z kapusty
- czosnek
- liśc laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Zawiesina:
- 1 szklanka wody
- 0,5 litra śmietany
- 3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Wywar z kapusty łączymy z gotowanymi "maćkami" i dodajemy przyprawy. Na koniec łączymy z zawiesiną ze śmietany i mąki. Podajemy w miskach.