środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Gospodynie z regionu zjechały do Rydułtów na Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]

31.07.2022 13:51 | 0 komentarzy | ska

W ramach reaktywacji ulicy Ofiar Terroru w Rydułtowach odbył się Piknik z Produktem Polskim oraz Bitwa Regionów, czyli pyszna rywalizacja kół gospodyń wiejskich z powiatów rybnickiego, wodzisławskiego i cieszyńskiego. 

Gospodynie z regionu zjechały do Rydułtów na Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]
Bitwa Regionów 2022 w Rydułtowach. fot. Jerzy Kawulok/ska
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Gospodynie z regionu zjechały do Rydułtów na Bitwę Regionów [ZDJĘCIA]

W kulinarnej rywalizacji z humorem udział wzięły panie z kół gospodyń m.in. z Gaszowic, Szczerbic, Pieców, Czernicy, Harbutowic, Dębowca, Jaworzynki, Bukowa, Istebnej, a uczestnicy mogli także odwiedzić ciekawe stoiska m.in. Koła Pszczelarskiego w Czernicy, Nadleśnictwa Rybnik, stoiska z rękodziełem oraz te, zachęcające do udziału w Rydułtowskim Budżecie Obywatelskim. 

Panie celowały w podniebienia

Wydarzenie było okazją do skosztowania specjałów kuchni regionalnej, czasem w nietuzinkowym wydaniu. Gospodynie postarały się, aby jak najlepiej zaprezentować smak, a także wygląd swoich potraw. Komisja, dokonująca oceny, miała spory kłopot, aby wybrać najciekawszą potrawę. 

Komisja zdecydowała, że spośród Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu wodzisławskiego, rybnickiego i cieszyńskiego najlepszą potrawę przygotowało KGW Istebianki, które zajęło I miejsce. II miejsce przypadło dla KGW Jaworzynka a III miejsce dla KGW Szczerbice - informuje Śląski Oddział Regionalny ARiMR. 

Maćki z pierwszym miejscem

Wygrały istebniańskie "maćki w kapuśnicy", które zdecydowanie podbiły podniebienia jurorów. Nagrodę za pierwsze miejsce w konkursie odebrała sołtys Barbara Juroszek oraz panie z KGW. - Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim, którzy nas wspierali udziale w "Bitwie regionów" i przyczynili się do zdobycia przez nas I miejsca - podkreślają "Istebnianki". 

Poznaj przepis na "Maćki w kapuśnicy" (za slaskiesmaki.pl)

Składniki:

  • 2 kg żółądków wieprzowych "maćki"
  • 2 l wody z kapusty
  • czosnek
  • liśc laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Zawiesina:

  • 1 szklanka wody
  • 0,5 litra śmietany
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Wywar z kapusty łączymy z gotowanymi "maćkami" i dodajemy przyprawy. Na koniec łączymy z zawiesiną ze śmietany i mąki. Podajemy w miskach.