Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Co Remigiusz Rączka gotował z gospodyniami z Zabełkowa w Ruinach Zamku w Tworkowie?

09.07.2021 15:47 | 0 komentarzy | mad

Ponownie gminę Krzyżanowice odwiedził Remigiusz Rączka. Słynny kucharz przyjechał tym razem do budynku dawnej wozowni tworkowskiego zamku, gdzie gotował z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich z Zabełkowa.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Remigiusz Rączka przyjechał do Tworkowa, aby nagrać kolejny odcinek w ramach programu kulinarnego "Rączka gotuje", który emitowany jest na antenie TVP3 Katowice. Wizytę gościa na gminnej stronie internetowej zrelacjonowali urzędnicy. – Remigiusz Rączka, w pomieszczeniach wozowni, gotował w towarzystwie przewodniczącej KGW Zabełków Anny Kupki oraz członkiń koła Urszuli Jeziorskiej i Haliny Szulik. Na danie główne wybrano knedle z nadziewaną kaczką, którą wraz z Remigiuszem Rączką przygotowała Urszula Jeziorska, z kolei Anna Kupka i Halina Szulik zaprezentowały kołoczyki na zimno. Podczas emisji odcinku zobaczymy również wójta gminy Grzegorza Utrackiego, który opowie o atrakcjach turystycznych gminy Krzyżanowice oraz o przeprowadzonych inwestycjach, które odmieniły Ruiny Zamku w Tworkowie – czytamy w urzędniczej relacji.

I jak zapowiedziano, premiera odcinka odbędzie się w najbliższą sobotę, 10 lipca br. o godzinie 18.00 na antenie TVP3 Katowice, zaś jego powtórka będzie miała swoją emisję dzień później, 11 lipca o godzinie 10.30. Odcinek będzie również dostępny na stronie internetowej TVP3 Katowice po jego emisji telewizyjnej.

Przypomnijmy, była to kolejna wizyta znanego kucharza na terenie gminy Krzyżanowice. Kilka tygodni wcześniej odwiedził w tzw. Różanym Pałacu Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Maryi Nieustającej Pomocy, w ramach programu "Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki" (czytaj więcej TUTAJ i TUTAJ).

fot. UG Krzyżanowice

Ludzie:

Grzegorz Utracki

Grzegorz Utracki

Wójt Gminy Krzyżanowice

Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.