Walentynkowe inspiracje w Hotelu Racibor, czyli konkurs dla młodych kucharzy
Celem konkursu jest popularyzacja kształcenia w zawodach gastronomicznych oraz wyłonienie i nagrodzenie wyróżniających się adeptów sztuki kulinarnej.
Już 3 lutego 2016r. odbędzie się dwuetapowy konkurs gastronomiczny „Walentynkowe inspiracje” pod patronatem dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Uczniowie, w zespołach dwuosobowych, będą samodzielnie sporządzali potrawy dowolną techniką nawiązującą do tematyki walentynkowej.
Zadanie konkursu będzie dwuetapowe. Pierwszy etap polegać będzie na przygotowaniu dania zasadniczego, które zawodnicy wykonają w pracowni gastronomicznej Centrum. Drugi zaś na wykonaniu deseru w Hotelu Racibor. Potrawy oceniane będą przez znanych szefów kuchni raciborskich restauracji.
Będzie pysznie.
Irena Gotzmann