Poniedziałek, 1 lipca 2024

imieniny: Haliny, Mariana, Klarysy

RSS

Inne koła to właściwie kółeczka

23.02.2010 00:00 bea
Koło gospodyń wiejskich ze Świerklan Górnych.
– Byłoby nas więcej, ale autostrada przecięła nam wieś i część pań się przeprowadziła – mówią członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Świerklanach Górnych i szybko dodają żartem: – Ale przy nas i tak inne koła to właściwie kółeczka. I wiedzą co mówią, bo jest ich 186, ale w tak licznym gronie spotykają się kilka razy do roku. Niedawno większość z nich bawiła się na Babskim Combrze, który zorganizowały na pożegnanie karnawału, Walentynki i Dzień Kobiet. – Niestety, nasza remiza, w której się spotykamy, jest remontowana i musiałyśmy uradzić imprezę „trzy w jednym” – opowiadają ze śmiechem. W swoim gronie mają pięć pań, które są w kole od początku jego istnienia, czyli od  62 lat. Najstarsza z członkiń ma dziewięćdziesiątkę, najmłodsza trzydziestkę, ale często towarzyszą im też nastoletnie wnuczki przewodniczącej Marii Kwiatkowskiej, która szefuje od 19 lat. Panie wspominają, że kiedyś koło organizowało najróżniejsze szkolenia, kursy szycia i gotowania, pomagało biednym dzieciom. Jego członkinie, których było w szczytowym momencie nawet 280,  występowały w zespole folklorystycznym, który działał przy KGW. Współcześnie  gospodynie przygotowują dożynkowe korony, przystrajają kościół i uczestniczą w korowodzie. Ze swoim sztandarem i w tradycyjnych strojach biorą udział w uroczystościach wielkanocnych, w Bożym Ciele. Z drugiej strony Maria Koleczko prowadzi przy kole kabaret „Samosie”. – Występujemy na imprezach formowych, festynach. Byłyśmy w Opolu, Samborowicach, Śmiejowie, Ostrawie – wylicza. A swoje potrawy wigilijne  koło prezentowało nawet w Warszawie, nie wspominając o lokalnych kiermaszach i konkursach. – Na jednym z nich każda dostała w nagrodę po worku  kapusty i  żurku – wspominają z uśmiechem. A dobry humor rzadko je opuszcza.
 
Przepis Mari Kwiatkowskiej na babkę „Zebra”
Składniki: 2,5 szklanki mąki, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 0,5 szklanki oliwy i 0,5 szklanki wody
Sposób wykonania: Jajka ubić na sztywno, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać. Jak składniki się połączą, dodać oliwę i wodę, i ponownie wymieszać. 1/3 masy odłożyć i dodać do niej kakao. Wyłożyć do formy masę jasną, potem warstwę tej z kakao i ponownie jasną. Piec w 180ş około 40 minut.
 
(bea)
  • Numer: 8 (172)
  • Data wydania: 23.02.10