Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

W babcinej kuchni

15.07.2014 00:00 QLA

Zajęcia wakacyjne w ośrodku kultury

GODÓW Rolady, kardinadle, kluski śląskie, modro kapusta, zołza, a na deser kompot. Taki śląski obiad, pod okiem babć ugotowały dzieci i młodzież uczestniczący w zajęciach wakacyjnych w ośrodku kultury w Godowie. W ubiegłym tygodniu odbyło się tu spotkanie „Wakacyjna kuchnia babci” - projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

W rodzinnym gotowaniu wzięło udział 12 dzieci i 8 dorosłych, w tym pracownicy Gminnego Centrum Kultury Sportu i Turystyki oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Godowa. Tematem przewodnim spotkania był „śląski obiod”, dlatego nie mogło tu zabraknąć tradycyjnej rolady, klusek czy modrej kapusty.

W trakcie imprezy starsze pokolenie opowiadało młodym o tradycjach i zwyczajach panujących na Śląsku. Dzieci przygotowały również prace plastyczne dotyczące tradycyjnego stroju śląskiego.  Zwieńczeniem spotkania była wspólna degustacja potraw.

(abs)

  • Numer: 28 (713)
  • Data wydania: 15.07.14
Czytaj e-gazetę