Najlepszy piekarz na Śląsku
Marek Kirszniak, uczeń drugiej klasy szkoły zawodowej w rydułtowskim Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 został najlepszym młodym piekarzem w województwie śląskim.
Marek zajął pierwsze miejsce w wojewódzkim XIV Turnieju ma Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Uczeń ZSP nr 2 wcale nie miał łatwego zadania do wykonania. Według regulaminu wypieki miały być związane z ... dyscyplinami sportowymi. Młody piekarz musiał wykonać chleb ozdobny o dowolnym kształcie, który zawierałby elementy tematu przewodniego. Do tego dodatkowo regulamin zakładał wypiek 15 bułek, 5 rogali i 2 sztuk chałek z sześciu splotów. Marek jako jedyny wykonał pieczywo z dwunastu splotów! Do tego dochodziło zrobienie tradycyjnego chleba i 9 sztuk pieczywa półcukierniczego. Turniej obejmował również część teoretyczną.
– Za zajęcie I miejsca w etapie wojewódzkim Marek został zwolniony z części praktycznej egzaminu czeladniczego, a jest on uczniem dopiero II klasy. Przed nim etap ogólnopolski, który odbędzie się we Wrocławiu – mówi Alicja Pawliczek, nauczycielka z ZSP nr 2.
(j.sp)
– Za zajęcie I miejsca w etapie wojewódzkim Marek został zwolniony z części praktycznej egzaminu czeladniczego, a jest on uczniem dopiero II klasy. Przed nim etap ogólnopolski, który odbędzie się we Wrocławiu – mówi Alicja Pawliczek, nauczycielka z ZSP nr 2.
(j.sp)
Najnowsze komentarze