Sobota, 30 listopada 2024

imieniny: Andrzeja, Justyny, Konstantego

RSS

Mistrz od chleba

23.10.2007 00:00
Tomasz Kaszuba z Radlina został mistrzem Europy Centralnej w piekarstwie

Wraz z polską drużyną Tomek wygrał półfinał Pucharu Świata, który odbył się w Poznaniu. W marcu przyszłego roku Polacy wystartują w zawodach finałowych w Paryżu. Jeszcze w tym roku radliński mistrz piekarski weźmie udział w turniejach w Niemczech i w Hiszpanii.

Waga zgodna co do grama

W zawodach, które odbyły się w Poznaniu wystartowały trzyosobowe reprezentacje piekarzy Słowacji, Czech, Węgier i Polski. Wraz z Tomaszem Kaszubą nasz kraj reprezentowali Wiesław Kucia z Lublina i Przemysław Koperski z poznańskich Koziegłów. Drużyny rywalizowały w kilku kategoriach piekarskich: bagietki i pieczywo specjalne, pieczywo artystyczne oraz wyroby cukiernicze. Kryteria oceny przez sędziów były bardzo ostre - na przykład waga wyrobów piekarniczych musiała być co do grama zgodna ze standardami - za najmniejsze odstępstwo otrzymywało się punkty karne. Drużyny musiały też zmieścić się w wyznaczonym czasie.

Z chleba globus i niebo

Tomasz Kaszuba zakwalifikował się do polskiej drużyny podczas  eliminacji - najpierw wojewódzkich a później krajowych - które odbyły się w zeszłym roku. Drużyna trenowała pod okiem Piotra Goworka z firmy Lessafre Polska.

- Te spotkania dały nam bardzo dużo - mówi Tomasz Kaszuba. - Pozwoliły podwyższyć poziom naszych umiejętności. Sędziowie to piekarze z krajów zachodnich, a nasze pieczywo różni się od tego, które jest tam wyrabiane. Staraliśmy się, żeby to był nasz polski chleb, ale zbliżał się wyglądem do chleba zachodniego. Tematyką pieczywa był Mikołaj Kopernik. Wykonaliśmy z chleba globus, niebo, monety, pergamin i znaki zodiaku.

- Zawody są rozgrywane jako Puchar Louisa Lesaffre, francuskiego piekarza, który współpracował z Louisem Pasteurem - tłumaczy Andrzej Śmietana, właściciel piekarni, w której pracuje Tomasz Kaszuba. - Osiągnąć sukces nie jest łatwo, trzeba być dobrym fachowcem. Podczas zawodów są inne piece niż w piekarniach co ma duże znaczenie dla efektu końcowego. Tomek ma do tego talent, był najmłodszy w polskiej drużynie. Sukcesy odnosił już podczas nauki w szkole w Rydułtowach a potem brał udział w Mistrzostwach Europy czeladników.

Trzy lata startów

Drużyna, w której skład wchodzi Tomasz Kaszuba będzie reprezentowała Polskę w międzynarodowych zawodach piekarskich przez trzy lata. Potem rozpocznie się kolejny cykl turniejów o Puchar Lesaffre'a. Radliński piekarz będzie mógł w nich ponownie wystartować.

(jak)

  • Numer: 43 (405)
  • Data wydania: 23.10.07