Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Wiedzą co dobre

05.06.2007 00:00
Sukces młodych kucharzy z wodzisławskiego „Ekonomika”.

Maciej Mrozek i Dawid Kowol z Zespołu Szkół Ekonomicznych odebrali brązowe medale na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Religo Cup. Rywalizowano 11 maja w czeskim mieście Přerov.

Młodzi kucharze mieli do przygotowania danie główne z dekoracją składające się z pięciu porcji. – Podstawowe składniki mieliśmy narzucone przez organizatorów konkursu – mówi Maciek Mrozek. – Musieliśmy przygotować danie z uwzględnieniem piersi z indyka i kwaśnej śmietany. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej, oczywiście oprócz mycia i ważenia. Na wszystko mieliśmy jedynie 45 minut – dodaje uczeń „Ekonomika”. Podczas konkursu podał roladki z indyka nadziewane szpinakiem i marchewką w białym winnym sosie, kluseczki ziemniaczane z papryką i koperkiem oraz czerwoną kapustę na winie z rodzynkami dekorowaną smażonym pomidorkiem koktajlowym.

Jego kolega Dawid również zaserwował roladki z indyka, tyle że nadziewane serem feta i smażonym szpinakiem z ziemniakami, podsmażoną cebulką oraz sosem pieprzowym. – Zdobyte laury na tym konkursie to dla nas ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że po raz pierwszy wzięliśmy udział w imprezie o takiej randze. Już teraz przygotowujemy się do konkursu „Śląskie Smaki” w Cieszynie. Mamy nadzieję, że również uda nam się osiągnąć dobre wyniki – mówi Dawid Kowol. 

Osiągnięcia wodzisławian są także zasługą ich nauczycieli: Aliny Awdziejczyk i  Krzysztofa Zielonki.

(raj)

  • Numer: 23 (385)
  • Data wydania: 05.06.07