Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Ostrzeżenie: ptasia grypa u granic

10.02.2015 00:00 red

Powiat. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu informuje o wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (podtyp H5N8). Na terenie Europy (Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwierdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków. Wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec i Holandii.

W związku z powyższym Powiatowym Lekarz Weterynarii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu – zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych, jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.

Co to jest ptasia grypa?

To bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków). Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.

Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?

Apatia, objawy nerwowe,  u drobiu nieśnego – gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie i kichanie, duszność, biegunka,     zwiększona śmiertelność – może dochodzić nawet do 100% stada.

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?

Przede wszystkim zabezpieczyć obiekty inwentarskie oraz karmidła przed dzikim ptactwem i osobami postronnymi. Unikać odwiedzania miejsc, w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm. Myć ręce po każdym kontakcie z drobiem. Produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

red


O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii w Raciborzu (tel 32/415 49 03; telefon alarmowy:  514–282–134) lub/i miejscowy urząd gminy.

  • Numer: 6 (1187)
  • Data wydania: 10.02.15
Czytaj e-gazetę