Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Prosty syrop z mięty

17.09.2013 00:00 red

Jesienne przetwory na zdrowie

Składniki: 30 gałązek świeżej mięty, 80 dag cukru, 2 l wody, cytryna lub dwie limonki.

Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy cukier, zalewany go wodą i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny lub dwóch limonek. Gotujemy do wrzenia, po czym do gorącego syropu wrzucamy wcześniej umyte gałązki mięty. Miętę można wcześniej ponacinać nożem, by łatwiej puściła soki. Syrop z gałązkami mięty zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Po upływie doby syrop należy odcedzić i rozlać do słoików, które można pasteryzować. Syrop z mięty idealnie nadaje się do herbaty, drinków i rozcieńczania z wodą.

  • Numer: 38 (1114)
  • Data wydania: 17.09.13