Sobota, 30 listopada 2024

imieniny: Andrzeja, Justyny, Konstantego

RSS

Sposób na: bowl, czyli ryż i wszystko, co znajdziesz w lodówce [KULINARIA]

29.08.2022 18:41 | 0 komentarzy | NM

Jedliście kiedyś bowl? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować. 

Sposób na: bowl, czyli ryż i wszystko, co znajdziesz w lodówce [KULINARIA]
Mam nadzieję, że będzie smakować!
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Nienawidzę przepisów, które wymagają ode mnie trzymania się w jakichś sztywnych ramach i jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym się tych ram trzymała. Zawsze dodaję coś od siebie. 

Dziś mam przepis dla osób takich jak ja. Ja pokażę wam jak zrobić bazę pod to danie i zaproponuję, co możecie do niego dodać, ale reszta to już wasza fantazja.

Przepis

Tutaj znajdziecie mój "rozszerzony" sposób podania. 

@nowiny_pl

Bowl dla kazdego

♬ Donatella - Lady Gaga

Składniki

  • 1 szklanka ryżu (taka porcja jest u mnie na dwie osoby, chyba, że mam dużego głoda), 
  • 2-3 marchewki, 
  • źródło białka – polecam tofu, 
  • 2-3 łyżki sezamu, 
  • pół średniego batata, 
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżka hummusu,

Co polecam również dodać?

  • awokado skropione sokiem z cytryny, 
  • lekko podpieczona cieciorka, 
  • świeża papryka, 
  • czerwona cebula,

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki (tak, jakbyśmy obierali ją ze skórki), batata kroimy w kostkę i gotujemy we wrzątku przez około 10-15 minut. Tofu kroimy w kostkę i obtaczamy w mące, następnie smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem lub – jeżeli lubimy wyraziste smaki, dwoma łyżkami sosu sojowego, łyzeczką miodu i szczyptą płatków czilli. Gdy batat się ugotuje, możemy go już tak zostawić lub wrzucić do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach. Na koniec wszystko wykładamy do miski, polewając sosem sojowym i posypując sezamem. Gotowe!