Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Wiekowa jubilatka swój przepis na długowieczność ma

09.10.2018 00:00 sub

Praca, życzliwość i zdrowe jedzenie to recepta Jadwigi Adamczyk na długie życie w dobrym zdrowiu. Mieszkanka Radlina świętuje w tym roku setną rocznicę urodzin.

RADLIN Były kwiaty, moc prezentów i życzenia dwustu lat życia w niegasnącym zdrowiu – tak swoje setne urodziny świętowała 2 października, Jadwiga Adamczyk z Radlina. Z tej okazji jubilatkę odwiedzili niecodzienni goście: burmistrz Radlina Barbara Magiera oraz dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Częstochowie Piotr Dobosz. Dyrektor Dobosz wręczył pani Jadwidze list od prezesa KRUS Adama Wojciecha Sekścińskiego informujący o przyznaniu jej specjalnego honorowego comiesięcznego dodatku do emerytury z okazji osiągnięcia stu lat życia.

Jadwiga Adamczyk urodziła się w Wodzisławiu Śl. w dzielnicy Jedłownik. Jak sama mówi, ma dobre geny i pochodzi z długowiecznej rodziny, bo ojciec zmarł, mając 88 lat, a mama 91 lat.

Po wyjściu za mąż przeniosła się do Radlina. W związku małżeńskim była przez 60 lat. Urodziła 6 dzieci, doczekała się 11 wnuków, 24 prawnuków i 1 praprawnuczki. Całe życie pracowała w gospodarstwie.

Oprócz niegroźnych przeziębień nigdy poważnie nie chorowała. - Kiedy kilka lat temu byliśmy zmuszeni pójść do lekarza, bo mama miała objawy grypy, ten obsztorcował nas pytając, dlaczego o nią nie dbamy. Jak się okazało, jej kartoteka w przychodni była pusta, nie miała wpisów. Tymczasem mama nigdy nie chodziła do lekarza. Lekkie przeziębienia leczyła domowymi sposobami - opowiadała z uśmiechem pani Danuta, córka jubilatki. - Teraz dokucza jej jedynie słabszy wzrok - dodaje. Pani Jadwiga zapytana o przepis na sto lat odpowiada: życzliwość, praca i jeszcze raz praca. Jubilatka miała kilka życiowych pasji - jazdę na rowerze oraz pieczenie tortów. Świetnie także przyrządzała w piekarniku mięso. - W domu zawsze jednak było gotowane, nie smażone - wspominają ze smakiem domownicy.oprac. (juk)

  • Numer: 41 (934)
  • Data wydania: 09.10.18
Czytaj e-gazetę