Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Zwabił ich zapach wojskowej grochówki

07.06.2016 00:00 red.

Mieszkańcy Rydułtów mogli raczyć się wojskową grochówką, którą przygotowywali młodzi kucharze w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

RYDUŁTOWY 31 maja w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych odbył się I Piknik militarny i II Międzynarodowe mistrzostwa gastronomiczne młodych kucharzy i kelnerów. – Dbamy o to, by jako szkoła realizować nie tylko program nauczania, ale też zaoferować młodym ludziom coś więcej, czyli kontakt ze fachowcami, specjalistami z różnych branż. Są dziś z nami osoby, które profesjonalnie zajmują się przygotowywaniem potraw, prowadzeniem restauracji i w niezwykle ciekawy sposób potrafią podzielić się swoją wiedzą – mówił dyrektor szkoły, Jacek Stebel.

Wspólnym mianownikiem dla gastronomii i wojskowości była konkurencja polegająca na przygotowaniu grochówki. Każdy z 6 zespołów przygotowywał po 20 litrów tego specjału. Później grochówka lądowała na talerzach i każdy mógł jej spróbować. – Patrzyliśmy z okna bloku jak gotują i zapach nas przyciągnął. Bardzo dobra jest, dobrze doprawiona – chwalił pan Piotr z osiedla Orłowiec.

Finał konkursów dla młodych kucharzy i kelnerów odbyły się w restauracji Leśna Perła w Radlinie. Kucharze zajmowali się kuchnią fit, czyli na bazie warzyw i owoców. A przyszli kelnerzy filetowali ryby okrągłe, a dokładnie pstrągi (serwis anielski). – Kelner wykonuje taką czynność przy gościu. Uważamy, że to poziom mistrzowski, spotykany tylko w najlepszych restauracjach – podkreślał Piotr Borecki, współorganizator i członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

W II Międzynarodowych mistrzostwach gastronomicznych młodych kucharzy zwyciężyli Krystian Piątek i Marcin Ochnik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Drugie miejsce zajęły Laura Dworniczak i Małgorzata Kabis z Zespołu Szkół Gastronomiczno–Usługowych w Chorzowie, a trzecie zdobył duet Angelika Paulus i Krzysztof Firut z Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach.

W II Międzynarodowych mistrzostwach gastronomicznych młodych kelnerów najlepszy okazał się Mateusz Czamara z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Drugie miejsce otrzymała Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowiach Śląskich. Trzecie miejsce zdobyła Kamila Szczutkowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach.

(mak)

  • Numer: 23 (812)
  • Data wydania: 07.06.16
Czytaj e-gazetę