Piątek, 24 maja 2024

imieniny: Joanny, Marii, Zuzanny

RSS

Pstrąg królował w Ekonomiku

02.12.2014 00:00 red

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych zajęli drugie miejsce w IV edycji konkursu Śląska Jesień Kulinarna

WODZISŁAW ŚLĄSKI Trzynaście dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z województwa śląskiego, Czech oraz Tczewa wzięło udział w IV edycji konkursu Śląska Jesień Kulinarna, który odbył się 20 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych. W regulaminowym czasie 90 minut każda załoga musiała przygotować dania z pstrąga wykorzystując do tego również primerbę tymiankową oraz szpinak.

Bawić się w kuchni

Jak pokazał konkurs możliwości i kreacji dań z ryby jest wiele. - O to nam właśnie chodziło, aby bawić się w kuchni, bawić się składnikami, ale przede wszystkim promować zdrowe odżywianie i naturalne produkty – mówi Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu oraz znany w regionie kucharz.

Jury oceniając potrawy brało pod uwagę sposób ich przygotowania, czystość stanowiska, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych oraz walory smakowe i wizualne potrawy. Najsmaczniejsze zdaniem komisji konkursowej okazały się roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni przygotowane przez duet z Bielska – Białej. Drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy - Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech.

Wyróżnienie dla Marklowic

Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich czyli udział w programie kulinarnym Remigiusza Rączki wręczono uczennicom wodzisławskiego „ekonomika”: Agacie i Adriannie. Ich danie było zaskakującym, ale przede wszystkim smacznym połączeniem pstrąga i maku. Z kolei wyróżnienie za smak otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach, z którym to w tym dniu wodzisławski ZSE podpisał oficjalne porozumienie o współpracy. Jest ono efektem prowadzonych od kilku lat wspólnych działań w zakresie realizacji innowacji pedagogicznych oraz planowanej współpracy transgranicznej. – Działania te prowadzone są w zakresie gastronomii. Wykorzystujemy do tego naszą nowoczesną pracownię gastronomiczną. Współpracują ze sobą zarówno uczniowie, jak i nauczyciele, co przekłada się na poszerzenie oferty edukacyjnej i wzrost poziomu kształcenia w obu placówkach – mówi Maria Lach, dyrektor ZSE w Wodzisławiu Śl.

(tora)

  • Numer: 48 (733)
  • Data wydania: 02.12.14
Czytaj e-gazetę