środa, 31 lipca 2024

imieniny: Ignacego, Ernesty, Lubomira

RSS

Z żurem na festiwal

16.07.2013 00:00 red

POŁOMIA Żur słodki ze śmietaną i koperkiem oraz śląską specjalność – żur na zakwasie żytnim prezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi, które wzięły udział w Festiwalu Żuru. Impreza odbyła się pod koniec czerwca w Stanicy w gminie Pilchowice.

Organizatorem było miejscowe KGW, obchodzące w tym roku jubileusz 50-lecia istnienia. Połomskie stoisko, jak zawsze podczas podobnych wystaw, było oblegane.

– Żur to nasza tradycyjna potrawa. Dobrze przyrządzony żurek jest przepyszny. Najlepiej podawać go z białą kiełbasą, ugotowanym jajkiem i koniecznie w miseczce zrobionej z bochenka chleba – opowiada Maria Trojan, szefowa KGW.

Na festiwalu zaprezentowało się 14 kół z całego regionu. Połomianki, oprócz żurku, częstowały też  święcelnikiem oraz moczką.

Wkrótce podobne wydarzenie planowane jest także w Połomi. Jeszcze tego lata panie z KGW chcą tu zorganizować wystawę kulinarną, zapraszając na nią okoliczne koła gospodyń wiejskich.

(abs)

  • Numer: 29 (662)
  • Data wydania: 16.07.13