Wtorek, 30 lipca 2024

imieniny: Julity, Ludmiły, Rościsława

RSS

Uczniowie ekonomika wywalczyli podium deserem z jaj

04.06.2013 00:00 OQL

Debora Liksza i Grzegorz Krywulko, uczniowie klasy trzeciej Technikum Gastronomicznego pod kierunkiem nauczycieli Judyty Lamży i Krzysztofa Zielonki wywalczyli drugie miejsce w piątym wojewódzkim konkursie kulinarnym 28 maja w Dąbrowie Górniczej.

W zmaganiach uczestniczyło 30 uczniów ze szkół województwa śląskiego. Mieli przygotować deser i przystawkę na bazie jaj. – Wodzisławscy uczniowie popisali się mistrzowskim smakiem i przygotowali „Piramidki z omletów i ratatouille z kroplą sosu szczypiorkowego” oraz „Czekoladowy wulkan pod cytrynową czapką na sosie wiśniowym”. Dzięki temu sukcesowi do szkoły powędrował pamiątkowy puchar, a młodzież odbędzie szkolenie gastronomiczne w firmie Weindich – informuje Krzysztof Zielonka. Jury wysoko oceniło kunszt kulinarny i rewelacyjną współpracę zespołu wodzisławskich kucharzy, niecodzienną interpretację podania omletów na zimno oraz idealne połączenie smaków i konsystencji gorącego deseru rozpływającego się na talerzu i w ustach.

(tora)

  • Numer: 23 (656)
  • Data wydania: 04.06.13