Liczył się czas i smak
15 i 16 lutego w centrum kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2011. Tematem tej edycji była „Gęsina – arystokratka polskiej kuchni”.
Jury wybrało 26 najlepszych propozycji dań na podstawie przysłanej receptury i zdjęcia oraz wykorzystanych surowców regulaminowych, a przede wszystkim kreatywnego podania i dekoracji potrawy. Na tym etapie zauważono potrawy Michała Kawuloka i Karoliny Chłapek. To uczniowie wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dania głównego z dekoracją. Ocenie podlegał m.in. czas przygotowania potrawy, higiena produkcji oraz smak i aromat. Dodatkowo w tym roku wprowadzono odpowiedź ustną na pytania dotyczące surowców, obróbek kulinarnych i genezy powstania przepisu.
Młodzi kucharze z ekonomika przygotowywani przez Krzysztofa Zielonkę zdobyli wyróżnienia.
(red)
Najnowsze komentarze