Czwartek, 26 września 2024

imieniny: Justyny, Cypriana, Euzebiusza

RSS

Liczył się czas i smak

15.03.2011 00:00 red
Ekonomik w półfinale Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2011.

15 i 16 lutego w centrum kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2011. Tematem tej edycji była „Gęsina – arystokratka polskiej kuchni”.

Jury wybrało 26 najlepszych propozycji dań na podstawie przysłanej receptury i zdjęcia oraz wykorzystanych surowców regulaminowych, a przede wszystkim kreatywnego podania i dekoracji potrawy. Na tym etapie zauważono potrawy Michała Kawuloka i Karoliny Chłapek. To uczniowie wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych.

Zadanie konkursowe polegało na  przygotowaniu dania głównego z dekoracją. Ocenie podlegał m.in. czas przygotowania potrawy, higiena produkcji oraz smak i aromat. Dodatkowo w tym roku wprowadzono odpowiedź ustną na pytania dotyczące surowców, obróbek kulinarnych i genezy powstania przepisu.

Młodzi kucharze z ekonomika przygotowywani przez Krzysztofa Zielonkę zdobyli wyróżnienia.

(red)

  • Numer: 11 (540)
  • Data wydania: 15.03.11