Złoty debiut Sebastiana
Sebastian Wasiak z Zespołu Szkół Ekonomicznych wywalczył złoty medal podczas konkursu gastronomicznego, który odbył się w Czechach
Sebastian jest uczniem I Technikum Uzupełniającego, które wchodzi w skład ZSE. Wyjazd na prestiżowy Konkurs Gastronomiczny Retigo Cup w czeskim Přerovie był dla niego dużym wyzwaniem bo młody kucharz wcześniej na tak dużych imprezach turniejowych nie występował.
– Nerwy były tym większe, że to jeden z najbardziej uznanych konkursów w branży gastronomicznej. Do tego rywalizowałem z kucharzami nie tylko z Czech, ale także ze Słowacji, Węgier i Rosji – mówi Sebastian Wasiak.
Sebastian podobnie jak i inni uczestnicy musiał samodzielnie w ciągu zaledwie 45 minut przygotować cztery porcje dania głównego i dekorację. Produktem podstawowym była polędwiczka wieprzowa i warzywa Bonduelle. Uczeń wodzisławskiego technikum zachwycił międzynarodowe jury nowoczesną aranżacją i wybornym smakiem polędwiczki wieprzowej z serem brie na szpinakowo–winnym sosie z kaszą kus kus, orzechami oraz boczkiem ze smażoną włoszczyzną Bonduelle.
Złoty medal nie jest jedynym trofeum Sebastiana. Wodzisławianin wywalczył także trzecie miejsce w konkursie Morawski Kucharz 2009. Chłopca do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka. Niedawno inni podopieczni pana Krzysztofa, tym razem z pszowskiego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych wywalczyli dla swojej szkoły tytuł Mistrza Śląska w Przetwórstwie Mięsnym.
(j.sp)
– Nerwy były tym większe, że to jeden z najbardziej uznanych konkursów w branży gastronomicznej. Do tego rywalizowałem z kucharzami nie tylko z Czech, ale także ze Słowacji, Węgier i Rosji – mówi Sebastian Wasiak.
Sebastian podobnie jak i inni uczestnicy musiał samodzielnie w ciągu zaledwie 45 minut przygotować cztery porcje dania głównego i dekorację. Produktem podstawowym była polędwiczka wieprzowa i warzywa Bonduelle. Uczeń wodzisławskiego technikum zachwycił międzynarodowe jury nowoczesną aranżacją i wybornym smakiem polędwiczki wieprzowej z serem brie na szpinakowo–winnym sosie z kaszą kus kus, orzechami oraz boczkiem ze smażoną włoszczyzną Bonduelle.
Złoty medal nie jest jedynym trofeum Sebastiana. Wodzisławianin wywalczył także trzecie miejsce w konkursie Morawski Kucharz 2009. Chłopca do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka. Niedawno inni podopieczni pana Krzysztofa, tym razem z pszowskiego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych wywalczyli dla swojej szkoły tytuł Mistrza Śląska w Przetwórstwie Mięsnym.
(j.sp)
Najnowsze komentarze