Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Złoty debiut Sebastiana

26.05.2009 00:00
Sebastian Wasiak z Zespołu Szkół Ekonomicznych wywalczył złoty medal podczas konkursu gastronomicznego, który odbył się w Czechach
Sebastian jest uczniem I Technikum Uzupełniającego, które wchodzi w skład ZSE. Wyjazd na prestiżowy Konkurs Gastronomiczny Retigo Cup w czeskim  Přerovie był dla niego dużym wyzwaniem bo młody kucharz wcześniej na tak dużych imprezach turniejowych nie występował.
 – Nerwy były tym większe, że to jeden z najbardziej uznanych konkursów w branży gastronomicznej. Do tego rywalizowałem z kucharzami nie tylko z Czech, ale także ze Słowacji, Węgier i Rosji – mówi Sebastian Wasiak.
 Sebastian podobnie jak i inni uczestnicy musiał samodzielnie w ciągu zaledwie 45 minut przygotować cztery porcje dania głównego i dekorację. Produktem podstawowym była polędwiczka wieprzowa i warzywa Bonduelle. Uczeń wodzisławskiego technikum zachwycił międzynarodowe jury nowoczesną aranżacją i wybornym smakiem polędwiczki wieprzowej z serem brie na szpinakowo–winnym sosie z kaszą kus kus, orzechami oraz boczkiem ze smażoną włoszczyzną Bonduelle.
 Złoty medal nie jest jedynym trofeum Sebastiana. Wodzisławianin wywalczył także trzecie miejsce w konkursie Morawski Kucharz 2009. Chłopca do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka. Niedawno inni podopieczni pana Krzysztofa, tym razem z pszowskiego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych wywalczyli dla swojej szkoły tytuł Mistrza Śląska w Przetwórstwie Mięsnym.
(j.sp)
  • Numer: 21 (486)
  • Data wydania: 26.05.09