Rogaliki, rolady i modro kapusta
Gimnazjaliści z Marklowic gotowali potrawy razem z kolegami z czeskiej Stonavy
– Nigdy do tej pory nie piekłam rolad. W domu robi je tata albo mama – przyznała ze śmiechem Agnieszka Kuś z Gimnazjum w Marklowicach. – A u mnie mama albo babcia – dodała Olimpia Warzeszka. Obie dziewczyny miały okazję spróbować swoich sił w kuchni podczas polsko – czeskich warsztatów, które odbyły się w marklowickim gimnazjum. We wspólnym gotowaniu potraw wzięła udział grupa uczniów z czeskiej Stonavy oraz uczniowie z Marklowic. Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Marklowice – Stonava. Zawsze razem”.
Młodziutcy kucharze przyrządzali najbardziej znane u siebie potrawy. Czesi zaoferowali sałatkę świąteczną oraz rogaliki z ciasta francuskiego. Z kolei gospodarze przygotowali tradycyjne potrawy śląskie: rolady, kluski i modro kapustę. Pracą kierowały panie kucharki. – Obrać i wydrążyć środki jabłek – poleciła gimnazjalistom Maria Szmid ze szkolnej kuchni. Czeską stronę wspierała przy gotowaniu Marta Veviorkova. Praca była znakomicie zorganizowana, a wspólne gotowanie zakończyła wspólna uczta. Wszyscy uczestnicy spotkania mieli okazję degustować przygotowane przez obie strony potrawy.
Warto dodać, że warsztaty polsko–czeskie będą się teraz odbywały co miesiąc. Zaplanowano w sumie 6 takich spotkań. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa – Przekraczamy Granice.
Iza Salamon
Młodziutcy kucharze przyrządzali najbardziej znane u siebie potrawy. Czesi zaoferowali sałatkę świąteczną oraz rogaliki z ciasta francuskiego. Z kolei gospodarze przygotowali tradycyjne potrawy śląskie: rolady, kluski i modro kapustę. Pracą kierowały panie kucharki. – Obrać i wydrążyć środki jabłek – poleciła gimnazjalistom Maria Szmid ze szkolnej kuchni. Czeską stronę wspierała przy gotowaniu Marta Veviorkova. Praca była znakomicie zorganizowana, a wspólne gotowanie zakończyła wspólna uczta. Wszyscy uczestnicy spotkania mieli okazję degustować przygotowane przez obie strony potrawy.
Warto dodać, że warsztaty polsko–czeskie będą się teraz odbywały co miesiąc. Zaplanowano w sumie 6 takich spotkań. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa – Przekraczamy Granice.
Iza Salamon
Najnowsze komentarze