Nadzieja na sukces powróciła
Przedsięwzięcie realizował Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej pozyskujący na ten cel pieniądze z Unii Europejskiej. W zajęciach wzięło udział 40 kobiet i 4 mężczyzn. Większość z nich straciła już nadzieję na znalezienie pracy. Dlatego też projekt podzielono na dwie części. – Obok zajęć typowo praktycznych, takich jak kurs obsługi kas fiskalnych czy komputerowy, odbywały się zajęcia prowadzone przez psychologa, psychiatrę, terapeutę i doradcę zawodowego. Cel był jasny – zrobić wszystko, by osoby bezrobotne uwierzyły we własne możliwości – mówi Beata Brzonkalik, koordynatorka projektu.
Nie tracimy nadziei
W wielu przypadkach cel został osiągnięty.
– Sama wychowywałam czworo dzieci i pracowałam. Kiedy straciłam zatrudnienie było ciężko, ale wierzę, że praca się znajdzie. Pracy nie ma dla tych, którzy nie chcą pracować. Uwierzyłam we własne siły. Po zajęciach jestem bardziej odważna i pewna siebie – mówi Krystyna Nielaba, uczestniczka zajęć.
Tego samego zdania jest jej koleżanka Justyna Szewczyk. – Być może nadchodzący kryzys finansowy spowoduje wzrost bezrobocia, ale nie tracę nadziei i wierzę, że pracę znajdę.
Wyjątkowy spektakl
Zadowolona z efektów pracy jest także Anna Łasocha, dyrektorka MOPS w Wodzisławiu. Jej zdaniem najlepszym dowodem na sens organizowania tego typu przedsięwzięć jest zachowanie samych uczestników. Podczas uroczystego zakończenia projektu organizowanego 30 grudnia w Wodzisławskim Centrum Kultury udowodnili, że wiele potrafią i podziękowali wszystkim artystycznie. Sami wystąpili na scenie z przejmującym przedstawieniem. (raj)
Najnowsze komentarze