Ważny nie tylko futbol
W drugim etapie konkursu na to stanowisko startowały jeszcze dwie osoby. Pierwszą z nich jest obecnie pełniący obowiązki dyrektora MOSiR Centrum Janusz Należyty drugą – związany z lokalna piłką nożną, były kierownik wodzisławskiego MOSiR-u Franciszek Krótki.
Kandydatura, która przekonała wodzisławskich włodarzy to od lat związany z Urzędem Miasta w Rydułtowach Bogdan Bojko.
– Przekonała mnie przedstawiona koncepcja rozwoju MOSiR-u, która jest zgodna z moim punktem widzenia – mówi prezydent Mieczysłw Kieca. – W Wodzisławiu istnieje pierwszoligowa drużyna piłki nożnej, więc piłka nożna musi być w naszym mieście otoczona specjalną opieką, ale są także inne dyscypliny sportu, które powinny być propagowane – dodaje Kieca. I to właśnie to doświadczenie działacza z Rydułtów prawdopodobnie przesądziło o decyzji Kiecy.
Bogdan Bojko od szkoły sportowej związany jest bowiem z lekkoatletyką. Obecnie jest także trenerem tej dyscypliny sportowej. Decyzja prezydenta Kiecy zaskoczyła go na obozie kondycyjnym w Pogorzelicy, gdzie wyjechał z grupą lekkoatletów z Uczniowskiego Klubu Sportowego Piątka Plus z Rydułtów. Jako inspektor ds. sportu młodzieżowego w rydułtowskim Urzędzie Miasta organizował i koordynował wielkie imprezy sportowe. To właśnie on był wszędzie tam, gdzie coś się działo w Rydułtowach: ogromna impreza rajdowa Grand Prix MTB Rydułtowy-Orlova czy coroczny Memoriał im. Jana Margicioka i Leopolda Hałaczka to tylko niektóre zawody, których przebiegiem kierował Bojko. Zanim obejmie stanowisko dyrektora MOSiR Centrum w Wodzisławiu koordynować będzie imprezy sportowe podczas tegorocznych Dni Rydułtów we wrześniu.
A co o decyzji prezydenta Kiecy mówi sam zainteresowany: – Powiem szczerze, że zostałem zaskoczony tą informacją o wyborze mojej osoby na stanowisko dyrektora MOSiR Centrum. Wodzisław jest mocno związany z piłką nożną i byłem przekonany o tym, że będzie tam potrzebna osoba z doświadczeniem przede wszystkim w tej dziedzinie sportu. Okazało się, że nie tylko piłka nożna jest ważna, ale także inne dziedziny sportu i ta zmiana koncepcji w Wodzisławiu mnie bardzo cieszy – mówi Bogdan Bojko.
Bogdan Bojko
ma 45 lat, od 15 lat mieszka w Wodzisławiu, ale pracuje jako inspektor ds. sportu młodzieżowego w Urzędzie Miasta w Rydułtowach. Swoją karierę sportową rozpoczynał w Krakowie, skąd pochodzi. Pierwsze kroki stawiał jako uczeń szkoły sportowej w Nowej Hucie, później także jako zawodnik w klubie akademickim w Krakowie. Obecnie zajmuje się także szkoleniem młodych lekkoatletów w Uczniowskim Klubie Sportowym Piątka Plus, a także w Klubie Sportowym Naprzód Rydułtowy. Od września obejmie obowiązki dyrektora Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Wodzisławiu.
Marcin Macha
Najnowsze komentarze