Gladiatorzy czerpali z niego siłę
Orkisz ma zbawienny wpływ w leczeniu wielu chorób.
Orkisz to znane od dawna zboże o niezwykłych właściwościach i smaku. Kiedyś bardzo ceniony, potem zapomniany, dzisiaj w pełnej chwale wraca na stoły pod postacią kasz, mąki, pieczywa, płatków, otrąb, syropu, makaronów, a nawet kawy. Z orkiszu można przyrządzać musli, kluski, naleśniki, pizzę, chrupki, mleko, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki i słodycze. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. Od nich przejęli go Rzymianie, a szczególnie gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Stosowany jest przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej ze strony serca i układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga cukrzykom. Warto wiedzieć, że orkisz z uprawy ekologicznej spożywany trzy razy dziennie przy zastosowaniu odpowiedniej diety zwiększa odporność i usuwa z organizmu toksyny. Leczy m.in. nudności, wzdęcia, biegunkę, zaparcie, chorobę wrzodową, zapalenie żołądka, skurcze, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, cukrzycę, pomaga nawet w tak ciężkich schorzeniach jak stwardnienie rozsiane, AIDS, rak, depresja czy zawał serca. Orkisz ma łagodny, przyjemny, orzechowy smak. Jest lekkostrawny. Warto wiedzieć również, że orkisz zapobiega nieprawidłowemu rozwojowi ciąży.
(izis)
Najnowsze komentarze