Moda na rycerskość
W mieście powstało bractwo rycerskie.
Bractwo liczy dziesięć osób. Powstało w maju. Członkowie nadali mu oryginalną nazwę Konfraterni Rycerskiej Sua Sponte (z łac. z własnej woli). Wiele osób interesuje się historią, szczególnie średniowiecza, jest więc zapotrzebowanie na tego typu koła historyczne. Miałem już pewne doświadczenie będąc członkiem bractwa w Wodzisławiu, dlatego postanowiłem spróbować w Pszowie – mówi pomysłodawca Konfraterni, namiestnik Maciej Kokoszka.
W kręgu zainteresowań bractwa znajduje się historia średniowiecza XIV i XV wieku. Wiedzę na temat wieków średnich młodzi ludzie zdobywają poprzez lekturę historycznych książek oraz kopii cennych, oryginalnych traktatów średniowiecznych, które zamieszczane są w Internecie. To właśnie one są najcenniejsze jeżeli chodzi o dostarczanie niezbędnych informacji dotyczących ubioru, broni i sztuki średniowiecznej – mówi Justyna Cegiełka, jedna z członkiń bractwa.
Mimo że Konfraternia działa od niedawna, ma na swoim koncie pierwsze sukcesy. W czerwcu zorganizowała pokaz dobroczynny w Domu Dziecka w Jastrzębiu Zdroju. Wzięła także udział w pokazie walk rycerskich na festynie rycerskim, organizowanym w Bolesławcu. Naszym wspólnym marzeniem jest wzięcie udziału w słynnej corocznej, ogólnopolskiej imprezie pod Grunwaldem – twierdzi chorąży Sebastian Mikszta. Młodzież z zapałem angażuje się w rozwijanie bractwa, łącząc przyjemne z pożytecznym. W okresie wakacyjnym odbywają się cotygodniowe, sobotnie spotkania wszystkich członków bractwa, ćwiczymy walki średniowieczne, wymieniamy się wiadomościami z historii, ogólnie jest świetna zabawa przy ognisku i gitarze - opowiada Jerzy Tront.
Członkowie posiadają także własny kodeks oparty na wzorach średniowiecznych, na który nowo przybyły członek składa przysięgę. Szeregi pszowskiego bractwa otwarte są dla wszystkich, którzy lubią dobrą zabawę a przy okazji chcą się czegoś ciekawego dowiedzieć. Wystarczy napisać na adres: sua_sponte@interia.pl.
Magdalena Niemiec
Najnowsze komentarze