środa, 27 listopada 2024

imieniny: Waleriana, Wirgiliusza, Ody

RSS

Najlepiej robi… drinki

28.03.2006 00:00
Radosław Maciąg, uczeń Technikum Hotelarskiego, zajął 4 miejsce na V Olimpiadzie Młodych Barmanów. W imprezie zorganizowanej w warszawskim Hotelu Jan III Sobieski wodzisławianin wyprzedził ponad 50 zawodników.
Pierwszym etapem konkursu był test pisemny z zakresu towaroznawstwa i produkcji napojów. Kolejne zadanie to przygotowanie drinków wylosowanych z listy. Przysłano nam ją wcześniej do szkoły. Musiałem się na pamięć nauczyć 20 receptur. Chodziło nie tylko o zapamiętanie składników, ale także form zastosowanego lodu, szkła i dekoracji. Wylosowałem BACARDI COCTAIL. Miałem szczęście, ponieważ akurat tego drinka wykonywałem wcześniej wiele razy - mówi Radek.
 
Każdy z uczestników na bieżąco komentował postęp swoich prac w języku angielskim. Barmani musieli wykonać także kompozycję własną. Najwyraźniej mój drink się spodobał, ponieważ miejsce, które zająłem jest bardzo wysokie. Przed rokiem byłem dopiero 21 - cieszy się wodzisławianin. Jego nauczyciel - Jacek Sędek - nie ukrywa, że Radek to utalentowany i dobrze zapowiadający się barman. Właśnie dlatego w kwietniu ubiegłego roku zdecydowaliśmy o wysłaniu go na kurs barmański, organizowany w zaprzyjaźnionej szkole Kromeriz w Czechach. Tam pod okiem fachowców poznawał tajniki sztuki barmańskiej - dodaje Jacek Sędek.
 
Radosław Maciąg pracował już w wielu lokalach powiatu wodzisławskiego. Obecnie zatrudniony jest w hotelu „Jaskółka" w Ustroniu, jednak swoją przyszłość wiąże z Włochami. Zawsze chciałem tam pracować. W tym roku kończę szkołę i w sierpniu zamierzam wyjechać do Mediolanu - mówi młody barman.
 
Warto dodać, że sukces Radka to nie jedyne osiągnięcie uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych. Justyna Próżny, Andrzej Małucha, Jędrzej Kałuża i Wojciech Gabryszak to uczniowie prowadzeni przez Elżbietę Kaczmarek-Wiję, którzy zajęli I miejsce na „III Nordyckich Kulinariach", zorganizowanych w październiku ubiegłego roku w Katowicach. Ponadto Janusz Kozielski i Olga Łukasik to laureaci II miejsca „Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych", który na początku marca odbył się w Krakowie.
 
(raj)
  • Numer: 13 (322)
  • Data wydania: 28.03.06