Niedziela, 19 maja 2024

imieniny: Iwa, Piotra, Celestyna

RSS

Słodki egzamin

14.08.2002 00:00
Stu siedmiu piekarzy i cukierników, z kilku szkół zawodowych, przystąpiło do egzaminu rzemieślniczego. Wszyscy przebrnęli przez niego pomyślnie i zostali czeladnikami. Uprawnienia, które otrzymają, honorowane są we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Egzamin przeprowadzono w ramach wojewódzkiej sesji egzaminacyjnej dla uczniów Katowickiej Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości. Pierwsza, praktyczna, część odbyła się nieco wcześniej, a produkty wykonane przez uczniów oceniane były w miejscu ich powstawania, czyli w poszczególnych zakładach cukierniczych czy piekarniach. Torty, ciasta, chleby chałki i inne przysmaki pojawiły się również 5 sierpnia w wodzisławskim hotelu „Amadeus” na egzaminie teoretycznym.

Podeszło do niego 35 cukierników i dwa razy tylu piekarzy, nie tylko z terenu naszego powiatu, ale również z Jastrzębia i Rybnika. Tytuł rzemieślniczy, który ci uczniowie otrzymają, jest wydawany poza tymi przyznawanymi przez kuratoria oświaty. Komisja jest złożona z rzemieślników, którzy uzyskali do niej nominacje. Otrzymują je co cztery lata. Egzaminatorzy przybyli z całego Śląska, m.in. z Pszczyny, Żor, Katowic, Chorzowa, no i oczywiście z Wodzisławia. Niemalże każde większe miasto z województwa śląskiego ma tutaj swojego przedstawiciela. W mojej ocenie poziom wykonywanych prac jest, z roku na rok, coraz wyższy - wyjaśnia Jerzy Waltar, starszy Cechu Rzemieślników i Innych Przedsiębiorców w Wodzisławiu Śl.

Rafał Jabłoński

  • Numer: 33 (153)
  • Data wydania: 14.08.02