Czwartek, 16 maja 2024

imieniny: Andrzeja, Jędrzeja, Adama

RSS

Nie jedz tych lodów. Zanieczyszczone niebezpieczną dla zdrowia substancją

09.08.2022 11:35 | 0 komentarzy | sqx

Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed spożywaniem lodów wskazanych partii. Wykryto w nich niebezpieczną dla zdrowia substancję - 2-chloroetanol, pochodną tlenku etylenu, który jest mutagenny i rakotwórczy. Lody zostały wprowadzone na rynek zanim firma otrzymała informację o ich zanieczyszczeniu, czytamy w komunikacie GIS.

Nie jedz tych lodów. Zanieczyszczone niebezpieczną dla zdrowia substancją
Europejska Agencja ds. Chemikaliów (ECHA) sklasyfikowała tlenek etylenu jako substancję mutagenną (Muta. 1B), rakotwórczą (Carc. 1B) i działającą szkodliwie na rozrodczość (Repr. 1B). / fot. GIS
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

GIS ostrzega przed spożywaniem tych lodów

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o rozszerzeniu wycofania prowadzonego przez firmę Häagen-Dazs o wskazane poniżej partie lodów, ze względu na wykrycie w nich śladowych ilości 2-chloroetanolu.

To substancja pochodna tlenku etylenu - szkodliwa dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.

Odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce - podmiot IGLOTEX SA zdecydował o konieczności wycofania produktów, które zostały wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.

Szczegóły dotyczące wycofywanych partii:

  • Producent: Häagen-Dazs
  • Dystrybutor: IGLOTEX SA, ul. Leśna 2, 80-220 Skórcz

fot. GIS

fot. GIS

  • BELGIAN CHOCOLATE 460 ML - nr partii: 4266585, data min. trwałości: 30/03/2023
  • MACADAMIA NUT BRITTLE 460 ML - nr partii: 4266569, data min. trwałości: 04/04/2023
  • MACADAMIA NUT BRITTLE 460 ML - nr partii: 4281488, data min. trwałości: 21/04/2023
  • PRALINES&CREAM 460 ML - nr partii: 4271507, data min. trwałości: 09/04/2023
  • DUO BELGIAN CHOCOLATE & VANILLA 420 ML - nr partii: 4271142, data min. trwałości: 15/04/2023

ZALECENIE DLA KONSUMENTÓW: Nie należy spożywać partii produktów określonych w tym komunikacie.

źródło: GIS

Tlenek etylenu

"Dostępne dane pozwalają domniemać, że tlenek etylenu jest najprawdopodobniej wykorzystywany w państwach trzecich w celu eliminacji patogenów takich jak pałeczki Salmonella, których obecność skutkowałaby niedopuszczeniem produktu do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Uwzględniając fakt, że mączka drzewa świętojańskiego jest stabilizatorem i zagęstnikiem powszechnie stosowanym w wielu różnych kategoriach żywności, powyższy problem może mieć bardzo szeroki zasięg" - przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Tlenek etylenu jest bezbarwnym gazem o słodkawym zapachu, wykorzystuje się go m.in. do sterylizacji gazowej narzędzi medycznych, czy do konserwacji eksponatów w muzeach, starych książek czy futer. Śladowe ilości znajdują się również w dymie tytoniowym.

Europejska Agencja ds. Chemikaliów (ECHA) sklasyfikowała tlenek etylenu jako substancję mutagenną (Muta. 1B), rakotwórczą (Carc. 1B) i działającą szkodliwie na rozrodczość (Repr. 1B).

Ze względu na swoje właściwości toksykologiczne tlenek etylenu jest w Unii Europejskiej od około 30 lat substancją zabronioną do stosowania jako substancja czynna środków ochrony roślin. Ze względu na fakt, że zgodnie z przepisami obowiązującymi w UE, żywność nie może być poddawana działaniu tlenku etylenu, obowiązujące wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP) tego związku we wszystkich produktach spożywczych ustanowiono na poziomie odpowiadającym granicy oznaczalności [Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/868 z dnia 26 maja 2015 r., (jest to tzw. "techniczne zero").

Ustalenie toksykologicznych wartości odniesienia (takich jak akceptowalne dzienne pobranie, ADI czy ostra dawka referencyjna, ARfD) dla tego typu substancji będących genotoksycznymi kancerogenami, jest niemożliwe. W tej sytuacji należy uznać, że obecność tlenku etylenu w żywności (czy składnikach wykorzystywanych do jej produkcji) niezależnie od stwierdzonego poziomu jest nieakceptowalna, a regularne spożywanie produktów zawierających pozostałości tej substancji może wiązać się z potencjalnym ryzykiem wywoływania negatywnych skutków dla zdrowia konsumentów.

źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej /ncez.pzh.gov.pl/