Poniedziałek, 20 maja 2024

imieniny: Bazylego, Bernardyna, Bronimira

RSS

Rączka gotował na Zamku Piastowskim. Kiedy emisja odcinka? [ZDJĘCIA]

31.05.2021 08:56 | 0 komentarzy | d

Słynny śląski kucharz Remigiusz Rączka przyjechał na Zamek Piastowski w Raciborzu, aby nagrać kolejny odcinek w ramach programu kulinarno-podróżniczego pt. „Rączka gotuje”. To więc kolejna wizyta kucharza w ostatnim czasie w naszym regionie, bowiem nie tak dawno gościł w gminie Krzyżanowice przy „Różnym Pałacu”.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

– W piątek 28 maja, śląski kucharz Remigiusz Rączka zawitał na Zamek Piastowski w Raciborzu. To dawna siedziba Piastów. Stąd pochodzi m.in. Mieszko IV Laskonogi, syn księcia Władysława II Wygnańca, wnuk księcia Bolesława Krzywoustego, twórca księstwa raciborskiego, pan na Krakowie, dzielnicowy władca Polski. Tu znajduje się kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury. Świątynia nazywana jest śląską Sainte-Chapelle oraz perłą śląskiego gotyku. Ekipa telewizyjna odwiedziła raciborski zamek, aby nagrać popularny i lubiany przez widzów program kulinarno-podróżniczy pt. „Rączka gotuje” – czytamy w informacji prasowej nadesłanej do redakcji Nowin.

Jak dowiadujemy się z tej informacji, w programie, oprócz smaków i receptur, które Remigiusz Rączka przygotował wspólnie z pracownikami Zamku Piastowskiego, przedstawiona zostanie historia obiektu, jak również dowiemy się, co zamek oferuje współcześnie. – Wspólne gotowanie ze znanym kucharzem, odbyło się w plenerze, na dziedzińcu, na tle Zamku Piastowskiego. Jakie potrawy przyrządzono, niech to pozostanie tajemnicą do dnia premiery. Możemy zapewnić jednak, że będzie bardzo smacznie – mówią na Zamku.

Emisja programu odbędzie się na antenie TVP 3 Katowice. Odcinek premierowy zaplanowano na sobotę 5 czerwca, na godz. 18:00. Zaś powtórka pokazana zostanie dzień później, o godz. 10:00.

O wizycie Rączki w Krzyżanowicach pisaliśmy TUTAJ.

fot. Zamek Piastowski w Raciborzu

Ludzie:

Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.