Carrantuohill w MOK-u
17 października Miejski Ośrodek Kultury zaprasza na koncert muzyki irlandzkiej.
– Nieoczekiwanie poczułem się jak w domu podczas spotkania z zespołem Carrantuohill, polskimi muzykami grającymi irlandzkiego jiga i reela w takim stylu i z takim szelmostwem, że nawet Irlandczycy nie zrobiliby tego lepiej – stwierdził irlandzki poeta, laureat Nagrody Nobla z 1995 r. Seamus Heaney, po kilku spotkaniach z polskim zespołem. Czerwionecka publiczność będzie mogła przekonać się o słuszności tych słów w sobotę 17 października o godzinie 20.00. W MOK-u w Czerwionce – Leszczynach odbędzie się koncert tej polskiej grupy, która wykonuje tradycyjną muzykę irlandzką rodem z Irlandii i Szkocji. Zespół wykonuje również własne aranżacje oparte na „celtyckich korzeniach”. Muzycy wykorzystują tradycyjne instrumentarium: skrzypce, uilleann pipes, bouzuki, cittern, bodhran, flety, tin whistles, akordeon, mandolina, gitara akustyczna, poszerzając brzmienie o instrumenty perkusyjne, klawiszowe oraz gitarę basową. Zespół gościł na wielu festiwalach w Polsce i na świecie i jest laureatem wielu prestiżowych nagród m. in. Fryderyka 2006 za płytę „Session Natural Irish and Jazz”. Bilety można nabyć w kasie MOK przy ul. Wolności 2 od poniedziałku do piątku w godzinach 11.00 – 17.00.
(luk)
Najnowsze komentarze