Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Rolada z dzika z musem grzybowym i rozmarynem dała im zwycięstwo

13.12.2022 00:00 sub

WODZISŁAW ŚL. Schab z dzika był bohaterem X Śląskiej Jesieni Kulinarnej. To wydarzenie, które od 12 lat organizowane jest w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Swoje reprezentacje wystawiły szkoły z Sosnowca, Żarek, Chorzowa, Tychów, Ornontowic i oczywiście samego Wodzisławia Śl.

Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań ze schabu z dzika. W kulinarne szranki stanęło 8 dwuosobowych drużyn, składających się z uczniów klas gastronomicznych z całego województwa śląskiego. Młodzi kucharze mieli nie lada wyzwanie. Oceniany był bowiem nie tylko pomysł, smak i sposób wykonania potrawy, ale także m.in. jej estetyka, aranżacja oraz sposób podania. Zwracano też uwagę na gotowanie w stylu zero waste oraz na samą higienę i kulturę pracy w kuchni. Kto wygrał?

Kto poczuł smak zwycięstwa?

Komisja konkursowa zdecydowała, że zwycięzcami tegorocznej Śląskiej Jesieni Kulinarnej zostali uczniowie z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu – Julia Bednarek i Dawid Kmiecik, którzy przygotowali roladę ze schabu z dzika z musem grzybowym z rozmarynem, gratin ziemniaczane, boczniak królewski, krokiet z dzika i grzybów oraz sos jałowcowo-winny. Drugie miejsce jury przyznało uczniom z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – Julii Gilner i Kacprowi Kozieł. Na trzecim stopniu podium uplasowali się Oliwier Olszówka i Jakub Czernia z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

Nowoczesne pracownie

Kulinarny pojedynek miał miejsce w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Szkoła dysponuje dwoma specjalistycznymi i nowocześnie wyposażonymi pracowniami, w których na co dzień uczą się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych. Patronat nad konkursem objęli starosta wodzisławski Leszek Bizoń, Śląska Organizacja Turystyczna oraz Polski Związek Łowiecki– oddział Katowice, którego członkowie przygotowali prelekcję nt. „Dziczyzna w śląskiej tradycji i na stole”.

Głód kulinarnych wyzwań

Śląska Jesień Kulinarna od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem i uznaniem uczniów oraz szefów kuchni z całego województwa śląskiego. Dla uczestników to sprawdzian swoich umiejętności, ale także cenna kulinarna lekcja. Oceny wystawia jury, składające się w tym roku z nauczycieli oraz cenionych szefów kuchni, takich jak m.in. Remigiusz Rączka, który jest inicjatorem konkursu dla młodych gastronomów czy Sebastian Humski, przewodniczący komisji konkursowej. W jej skład po raz pierwszy weszli także Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego Michał Gawdzik oraz członkowie Komisji ds. promocji dziczyzny PZŁ. Fachowcy z Polskiego Związku Łowieckiego mówili, że dziczyzna zmusza do kreatywności. I to, jak świetnie sobie z nią poradziliście i jak wielką pomysłowością się wykazaliście, widać na konkursowych talerzach. - Gratuluję wszystkim, szczególnie zwycięzcom i już zapraszam za rok, na wyjątkową edycję konkursu, bo wpisującą się w obchody 25-lecia Powiatu Wodzisławskiego – mówił starosta wodzisławski Leszek Bizoń.

(juk)

  • Numer: 50 (1151)
  • Data wydania: 13.12.22
Czytaj e-gazetę