środa, 13 listopada 2024

imieniny: Stanisława, Mikołaja, Krystyna

RSS

Opóźnia się rozpoczęcie remontu budynku OPS-u w Lubomi

03.08.2021 00:00 sub

LUBOMIA W związku z planowanym remontem generalnym budynku gminnego przy ul. Korfantego w Lubomi, w kwietniu Ośrodek Pomocy Społecznej przeniesiony został do siedziby WDK Buków, zaś Zakład Wodociągowo-Kanalizacyjny trafił na piętro Gminnego Ośrodka Kultury w Lubomi. I choć od prawie trzech miesięcy budynek przy Korfantego stoi pusty, to wciąż nie rozpoczęły się w nim żadne prace budowlane.

Gmina wysłała już do firmy, która wygrała przetarg na remont budynku gminnego przy ul. Korfantego, a także budynku Urzędu Gminy w Lubomi ponaglenia. – Wysłaliśmy pisma ponaglające, pytałem też, czy firma zamierza prace budowlane realizować, bo skądinąd wiem, że zdarzają się sytuacje, iż wskutek rosnących cen materiałów budowlanych firmy odstępują od wygranych już przetargów – mówi Czesław Burek, wójt gminy Lubomia.

Jak dodaje, firma miała go zapewnić, że nie odstąpi od przetargu i wkrótce przystąpi do robót budowlanych. – Mam zapewnienie, że 2 sierpnia wykonawca wchodzi na plac budowy – mówi wójt.

Przetarg na termomodernizację i przebudowę dwóch budynków użyteczności publicznej został podzielony na dwie części. Część pierwsza dotyczy budynku urzędu gminy. Obiekt ma zostać poddany termomodernizacji, wraz z wymianą dotychczasowej kotłowni na gazową. Zostanie ocieplony i odnowiony. Pojawi się na nim instalacja fotowoltaiczna. Wymienione zostaną okna i drzwi, a także instalacje c.o. i wodno-kanalizacyjne. Do przetargu na tę część zgłosiło się sześciu oferentów. Wybrano ofertę firmy Borbud za 996 tys. zł. Zadanie ma zostać wykonane do końca marca 2022 r.

Część druga przetargu dotyczy budynku, w którym swoją siedzibę ma m.in. OPS. Zakres robót będzie większy niż w przypadku budynku UG. Oprócz termomodernizacji i wykonania kotłowni gazowej, planowana jest m.in. rozbiórka i przebudowa dachu, przebudowa wnętrz na parterze i piętrze, wymiana instalacji. Dlatego koszt tych robót będzie znacznie wyższy. Najtańsza spośród czterech ofert, złożona również przez firmę Borbud opiewała na 2 mln 148 tys. zł. Przebudowa budynku ma zostać zrealizowana do końca września 2022 r.

(art)

• Numer: 31 (1080)
  • Data wydania: 03.08.21
Czytaj e-gazetę