Kącik ZUS
Odpowiada: Aldona Węgrzynowicz rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego.
Mam ustalony kapitał początkowy. Słyszałam, że można go przeliczyć w związku ze zmianą sposobu wyliczenia okresu urlopu wychowawczego. Jakie dokumenty należy złożyć?
Jeżeli w decyzji ustalającej kapitał początkowy zaliczono okres sprawowania opieki nad dzieckiem, to należy złożyć tylko wniosek o ponowne ustalenie kapitału początkowego – druk KP–3. W przeciwnym wypadku– do wniosku o przeliczenie kapitału należy przedłożyć akt urodzenia dziecka oraz oświadczenie o sprawowaniu osobistej opieki nad dzieckiem.
Mam pytanie dotyczące pracy na urlopie górniczym. Chciałbym wiedzieć, czy wysokość moich dochodów z nowej pracy będzie miała wpływ na wypłacane świadczenia na urlopie górniczym? Jeśli tak, to jaki można uzyskać dochód? Zaznaczam, że praca nie będzie związana z górnictwem.
Wypłata świadczeń dla osób uprawnionych do urlopu górniczego, jest realizowana przez Spółkę Restrukturyzacji Kopalń a nie przez ZUS. W związku z powyższym w sprawie osiąganych przychodów w okresie korzystania z urlopu górniczego i ewentualnych ograniczeń, należy zwrócić się do SRK.
Powiat Wodzisławski zapowiada zmiany w rozkładzie jazdy. W pierwszych dniach przyszłego roku pojawią się też nowe autobusy, których produkcja właśnie dobiega końca.
Najnowsze komentarze