Kosz na śmieci z gorącym popiołem albo lodem odebrany nie będzie
GORZYCE Jeśli z posesji nie został odebrany kubeł z odpadami to najprawdopodobniej albo był w nim gorący popiół, albo odpady przymarzły do pojemnika. W takich sytuacjach kubły odbierane nie będą.
Gorzyccy urzędnicy uczulają na to, żeby nie napełniać pojemników ciepłym popiołem. Może to spowodować nie tylko uszkodzenie samego kubła, jeśli jest on z tworzywa sztucznego, ale przede wszystkim, jeśli został on umieszczony w kuble w dniu wywózki, to stwarza ryzyko zapalenia odpadów w śmieciarce. Nie należy również zalewać popiołu w kuble wodą. W niskich temperaturach powoduje to przymarzanie odpadów i utrudnia opróżnianie pojemników. Dlatego pojemniki z ciepłym popiołem oraz zmrożonymi odpadami nie będą odbierane. - To są uwagi firmy komunalnej. Zdarzało się już, że firma nie opróżniła komuś pojemnika, bo odpady po prostu w nim przymarzły i nie było możliwości ich usunięcia. Później mieszkaniec dzwonił do nas z pytaniem, dlaczego jego kubeł nie został opróżniony, a to z jego winy było niemożliwe – mówi Wioletta Langrzyk z Urzędu Gminy w Gorzycach. Jak dodaje, w takich przypadkach odbiór odpadów będzie zrealizowany w kolejnym terminie zbiórki zgodnie z harmonogramem, pod warunkiem rozmrożenia odpadów w pojemniku.
Ponadto do kubła nie można wrzucać gruzu ani przeładowywać go powyżej maksymalnego obciążenia wskazanego przez producenta. Należy też zamykać pokrywy, aby do kubłów nie dostawał się śnieg i deszcz.
(art)
Najnowsze komentarze