Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Nowy prokurator w Rybniku

16.12.2014 00:00 red

Od połowy grudnia Prokuratura Rejonowa w Rybniku ma nowego szefa. Dotychczasowy przechodzi do gliwickiej okręgówki.

Dotychczasowy Prokurator Rejonowy w Rybniku, prokurator Jacek Sławik przechodzi do Prokuratury Okręgowej w Gliwicach. - Moja kadencja w Rybniku zakończyła się. Z dniem 10 grudnia skończyłem urzędowanie w Rybniku - potwierdza w rozmowie z Tygodnikiem Rybnickim. Jacek Sławik szefował prokuraturze od 2008 roku, kiedy zastąpił Bernadettę Breisę. Kto zostanie nowym szefem rybnickiej prokuratury? - Mogę potwierdzić, że będzie to prokurator Tadeusz Żymełka - mówi prokurator Bożena Jaworek-Kaziród z katowickiej prokuratury apelacyjnej. Tadeusz Żymełka przez ostatnie lata szefował Prokuraturze Rejonowej Gliwice-Wschód. To ta jednostka zajmowała się między innymi śledztwami dotyczącymi nienawiści rasowej a więc również sprawą Białych Patriotów z Rybnika, którzy kilka miesięcy temu umieszczali rasistowskie plakaty i napisy na murach. Nowy prokurator objął stanowisko z dniem 11 grudnia.

(acz)

• Numer: 50 (735)
  • Data wydania: 16.12.14
Czytaj e-gazetę