Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

W Marklowicach powstaje siłownia dla kobiet

27.10.2009 00:00
O takiej siłowni marzyły panie z Marklowickiego Stowarzyszenia Kobiet i wszystko wskazuje na to, że już niebawem ich marzenia się spełnią. Siłownia dla płci pięknej powstanie na antresoli sali sportowej w Marklowicach prawdopodobnie już za trzy tygodnie.
– Przedstawiłam naszą propozycję, ale nie spodziewałam się takiej determinacji ze strony radnych – przyznaje Jolanta Tomaszewska, prezes stowarzyszenia. Realizacją zajął się Gminny Zakład Gospodarki Komunalnej. – Na razie robimy rozeznanie na rynku, rozesłaliśmy zapytania do kilku firm. Mamy na to w budżecie przeznaczonych 15 tys. zł – mówi Jacek Pawelec, dyrektor GZGK w Marklowicach. – Planujemy zakupić jedną bieżnię, rowerek stacjonarny, 2 steppery i 2 orbitreki – dodaje dyrektor Pawelec.

Będą ćwiczyć bez skrępowania

Warto dodać, że w Marklowicach już są dwie siłownie, ale korzystają z nich głównie mężczyźni. Jedna istnieje w Gminnym Ośrodku Sportowym i powstała głównie dla piłkarzy trenujących w klubie Polonia Marklowice. Druga znajduje się w sali sportowej przy SP 1. – Chciałybyśmy, żeby powstała u nas taka siłownia dla kobiet, w której nie czułybyśmy się skrępowane i mogłybyśmy swobodnie ćwiczyć – mówią panie ze stowarzyszenia.

Sport i ćwiczenia w terenie nie są dla nich nowością. Latem wiele z nich trenowało z kijami trekingowymi. Nad ćwiczeniami, które odbywały się na wodzisławskim Balatonie, czuwał instruktor.

Kurs tańca i andrzejki z wróżką

Obecnie Marklowickie Stowarzyszenie Kobiet realizuje dotowany z Urzędu Gminy projekt „Marklowickie ścieżki kultury”. W ramach tego projektu od początku do końca października odbywa się w Marklowicach kurs tańca, w którym bierze udział około 40 osób. – Do końca roku planujemy m.in. andrzejki z udziałem wróżki, a także świąteczne spotkanie z Markiem Szołtyskiem – mówi Jolanta Tomaszewska.

(izis)
  • Numer: 43 (468)
  • Data wydania: 27.10.09