Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Wędliny robią po mistrzowsku

05.05.2009 00:00
Już po raz trzeci tytuł Mistrza Polski w Przetwórstwie Mięsa trafił do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pszowie

Etap centralny XI Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Poznaniu, podczas którego triumfowali uczniowie ZSP, odbył się 24 i 25 kwietnia w Poznaniu. Złoto wywalczył Grzegorz Białdyga. Jego kolega  Adrian Cuber zdobył srebrny medal. Natomiast Grzegorz Zalewski uplasował się na 7. pozycji, a Mariusz Grdeń na 13. miejscu. Chłopcy przygotowywali się do zawodów przez pół roku.
 – Uczyliśmy się rozpoznawać przyprawy, osłonki naturalne i sztuczne, wykorzystywane przy produkcji wędlin, dodatki stosowane w przetwórstwie mięsa. Poza tym każdy musiał bezbłędnie zidentyfikować gatunki i rodzaje mięsa oraz określić jego zastosowanie. Trudne było rozpoznawanie po zapachu i wyglądzie przypraw, a potem odpowiednie ich zastosowanie w recepturach kiełbas – mówi Grzegorz Białdyga.
 Wszystkie te umiejętności przydały się podczas finału. Jury doceniło także białą kiełbasę, przygotowaną przez pszowskich masarzy. 
 Tegoroczny sukces uczniów z Pszowa to, podobnie jak w latach ubiegłych, zasługa nauczyciela technologii żywności,  Krzysztofa Zielonki. Pedagog przyznaje jednak, że bez pomocy lokalnych mistrzów wędliniarskich niewiele by zdziałał.
 – Wyjazd do Poznania był możliwy właśnie dzięki wsparciu finansowemu właścicieli zakładów, w których uczniowie odbywają praktyki. Dziękuję Gerardowi Tomasznemu, Tomaszowi Kuhnowi i Erykowi Kałuży. Pan Tomaszny udostępnił także swój zakład na dodatkowe przygotowania  uczniów do zmagań turniejowych – mówi Krzysztof Zielonka.

(j.sp)

  • Numer: 18 (483)
  • Data wydania: 05.05.09