Wędliny robią po mistrzowsku
Etap centralny XI Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Poznaniu, podczas którego triumfowali uczniowie ZSP, odbył się 24 i 25 kwietnia w Poznaniu. Złoto wywalczył Grzegorz Białdyga. Jego kolega Adrian Cuber zdobył srebrny medal. Natomiast Grzegorz Zalewski uplasował się na 7. pozycji, a Mariusz Grdeń na 13. miejscu. Chłopcy przygotowywali się do zawodów przez pół roku.
– Uczyliśmy się rozpoznawać przyprawy, osłonki naturalne i sztuczne, wykorzystywane przy produkcji wędlin, dodatki stosowane w przetwórstwie mięsa. Poza tym każdy musiał bezbłędnie zidentyfikować gatunki i rodzaje mięsa oraz określić jego zastosowanie. Trudne było rozpoznawanie po zapachu i wyglądzie przypraw, a potem odpowiednie ich zastosowanie w recepturach kiełbas – mówi Grzegorz Białdyga.
Wszystkie te umiejętności przydały się podczas finału. Jury doceniło także białą kiełbasę, przygotowaną przez pszowskich masarzy.
Tegoroczny sukces uczniów z Pszowa to, podobnie jak w latach ubiegłych, zasługa nauczyciela technologii żywności, Krzysztofa Zielonki. Pedagog przyznaje jednak, że bez pomocy lokalnych mistrzów wędliniarskich niewiele by zdziałał.
– Wyjazd do Poznania był możliwy właśnie dzięki wsparciu finansowemu właścicieli zakładów, w których uczniowie odbywają praktyki. Dziękuję Gerardowi Tomasznemu, Tomaszowi Kuhnowi i Erykowi Kałuży. Pan Tomaszny udostępnił także swój zakład na dodatkowe przygotowania uczniów do zmagań turniejowych – mówi Krzysztof Zielonka.
(j.sp)
Najnowsze komentarze