Sobota, 2 listopada 2024

imieniny: Bohdany, Tobiasza, Bohdana

RSS

Do Zawady przyfrunęło 1151 aniołów

13.01.2009 00:00
Górnicy, piekarze, mechanicy samochodowi, kominiarze  – w każdym zawodzie można mieć skrzydła

W miniony piątek, 9 grudnia, w Szkole Podstawowej nr 16 im. Adama Dzika w Zawadzie odbyło się podsumowanie IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego na Rzeźbę Anioła z Masy Solnej. Tegorocznym tematem przewodnim było hasło „Z aniołem do pracy”. Aniołki „przyfrunęły” do Zawady z całej Polski. Wśród 1151 prac są te nadesłane m.in. z Wejherowa, Wrocławia, Gdańska czy Warszawy. Ich autorami są dzieci w wieku od 3 do 15 lat. W sumie wyłoniono aż 57 laureatów. – Dla nas wszystkie te prace są jednakowo piękne i ważne. Komisja miała spory problem, by wyłonić te najlepsze – przekonują organizatorzy z SP nr 6 w Zawadzie.

Jednym z najważniejszych kryteriów oceny była zgodność rzeźby z tematem konkursu. Anioł musiał przedstawiać któryś z zawodów. Co zrozumiałe, najwięcej przysłano aniołów-górników. Sporo było też aniołów-piekarzy. Można było także podziwiać m.in. aniołów – księży, policjantów, pasterzy czy mechaników.

Ola Latuszewska z Wodzisławia wygrała w najmłodszej kategorii wiekowej. – Moja rzeźba przedstawia aniołka ochraniającego kominiarza, który akurat czyści komin. Całą rzeźbę zrobiłam podczas zajęć w przedszkolu – mówi najmłodsza laureatka, która chodzi do Przedszkola Publicznego nr 6 w Wodzisławiu. Oprócz Oli wśród zwycięzców znaleźli się: Tobiasz Ptak i Julia Pyżyńska (w kategorii przedszkoli), Krzysztof Małczak, Paweł Dziwoki i Klaudia Halfar (klasy I-III), Matylda Awdziejczyk, Ewa Bukała i Anna Szymańska (klasy IV-VI), Aleksandra Dziwoki, Anna Kressin, Elżbieta Wielicka, Anna Dziwoki, Anna Piekarczyk, Karolina Kotyrba (gimnazja) i wychowankowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego z Rybnika. (art)

• Numer: 2 (467)
  • Data wydania: 13.01.09