Wtorek, 24 grudnia 2024

imieniny: Adama, Ewy, Zenobiusza

RSS

Perliczka dała mu srebrny medal

16.12.2008 00:00
Perliczka w rodzynkowym sosie wykonana przez ucznia Technikum Gastronomicznego w Wodzisławiu zachwyciła smakiem jurorów  II Kulinarnego Pucharu Śląska

Maciej Mrozek, uczeń czwartej klasy wywalczył srebrny medal. Przygotowywał się pod okiem Krzysztofa Zielonki, nauczyciela przedmiotów zawodowych. Konkurs odbył się 6 grudnia w Sosnowcu. Najpierw jednak Maciej musiał wygrać eliminacje szkolne i półfinały kwalifikacyjne. Potem na podstawie nadesłanych receptur i zdjęć potraw jury kwalifikacyjne wybierało finalistów. Uczestnicy zgodnie z wymaganiami musieli przyrządzić „perliczkę na świątecznym stole”. Na wykonanie czterech porcji dania mieli zaledwie 90 minut. Jury zwracało także uwagę na przygotowanie stanowiska pracy i dekorację potrawy. Uczeń wodzisławskiego „gastronomika” nie ukrywa, że tremę miał sporą, bo oceniali go specjaliści: kucharze ze Śląskiej Grupy Kulinarnej i Klubu Szefów Kuchni.  Maciej zachwycił jury perliczką w rodzynkowym sosie, do której zaserwował zapiekaną kaszę kuskus ze szpinakiem, czerwoną kapustę z żurawiną i nutką musu jabłkowo–imbirowego.
 – To danie można nazwać wariacją na temat perliczki w sosie rodzynkowym. Otóż samo mięso było podane w cieście aromatyzowanym piernikiem z migdałami i śliwkami oraz w miodzie. Smaku dopełniały polskie zioła – opowiada Krzysztof Zielonka, opiekun laureata.

(j.sp)

  • Numer: 51 (463)
  • Data wydania: 16.12.08