„Szansa” bez szans
Spółdzielnia socjalna „Szansa” z Radlina miała być wybawieniem dla bezrobotnych kobiet. Dziś spółdzielnia już nie istnieje. Kobiety nie sprostały wymogom biznesu i wszechobecnej biurokracji
Przed rokiem kilka bezrobotnych kobiet przy pomocy unijnych dotacji stworzyło swoistą firmę usługową. Rzeczywistość okazała się brutalna. Spółdzielnia znajduje się na etapie likwidacji. Zlikwidowano już sklep z używaną odzieżą, a z siedziby spółdzielni zdjęto tablice, informujące o tym projekcie. – Zostałam na lodzie, bo większość moich koleżanek poszła szukać pracy, a ja muszę to wszystko posprzątać – mówi ze smutkiem Barbara Szefczyk, prezes spółdzielni.
Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej z Radlina uważa, że przyczyny niepowodzenia spółdzielni są złożone. – Skończyły się dotacje i panie musiały bazować tylko na tym co same zarobiły. Sęk w tym, że raz tych zamówień było więcej, raz mniej – mówi Krystyna Kryszewska, dyrektor OPS w Radlinie.
– Moje wspólniczki uważały, że za mało zarabiamy. A przecież mogłam im płacić tylko tyle ile wypracowałyśmy. Co mogę za to, że tych zamówień było czasami mało – rozkłada ręce Barbara Szefczyk.
Największym problemem okazały się jednak biurokratyczne procedury. Natłok papierkowej roboty był tak duży, że prowadzenie spółdzielni bez księgowej okazało się praktycznie niemożliwe. Artur Marcisz
Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej z Radlina uważa, że przyczyny niepowodzenia spółdzielni są złożone. – Skończyły się dotacje i panie musiały bazować tylko na tym co same zarobiły. Sęk w tym, że raz tych zamówień było więcej, raz mniej – mówi Krystyna Kryszewska, dyrektor OPS w Radlinie.
– Moje wspólniczki uważały, że za mało zarabiamy. A przecież mogłam im płacić tylko tyle ile wypracowałyśmy. Co mogę za to, że tych zamówień było czasami mało – rozkłada ręce Barbara Szefczyk.
Największym problemem okazały się jednak biurokratyczne procedury. Natłok papierkowej roboty był tak duży, że prowadzenie spółdzielni bez księgowej okazało się praktycznie niemożliwe. Artur Marcisz
Najnowsze komentarze