Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

„Małe co nieco" i nagroda jest

06.11.2007 00:00
Uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu po raz drugi zdobyli pierwsze miejsce w konkursie „Nordyckie Kulinaria"

Konkurs  odbył się w październiku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie. W zmaganiach wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich z całego województwa. Czteroosobowe drużyny (dwóch kucharzy i dwóch kelnerów) w ciągu 4 godzin przygotowywały zestawy potraw charakterystycznych dla kuchni wylosowanego przez siebie kraju skandynawskiego, nakrywali i odpowiednio dekorowali stół do obsługi gości i popisywali się swoimi umiejętnościami kelnerskimi. Wodzisławski „Ekonomik" reprezentowali uczniowie: Dawid Kowol, Maciej Mrozek, Dominika Figura i Paweł Nowak.

Wodzisławianie pod kierunkiem nauczycielek: Elżbiety Kaczmarek-Wija i Moniki Guz-Wszołek przygotowali ciekawie brzmiące i wybornie smakujące menu:  przekąska: Smorrebrod suty (łosoś zapiekany z serem i karczochami podany na pumperniklu w towarzystwie sosu śmietanowego z kolendrą), danie główne: Flaeskesteg ze szpinakiem i grzybami (w akompaniamencie panierowanego puree ziemniaczanego i warzyw z ziołami, z nutką aromatycznego sosu żurawinowo-imbirowego), deser: Et stykke mad - „małe co nieco" (ciasteczko czekoladowe z konfiturą i bitą śmietanką z dodatkiem sosu karmelowego).

(red)

  • Numer: 45/2007
  • Data wydania: 06.11.07