Sobota, 2 listopada 2024

imieniny: Bohdany, Tobiasza, Bohdana

RSS

Zdjęcia z lotu ptaka

14.11.2006 00:00
W Gminnym Ośrodku Kultury swoje zdjęcia prezentuje lubomski fotograf Krzysztof Bąkowski

„Moje lubomskie fascynacje” – taki tytuł otrzymała wystawa zdjęć Krzysztofa Bąkowskiego, która została otwarta w Gminnym Ośrodku Kultury w Lubomi. Autor, który jest mieszkańcem Lubomi, od wielu lat dokumentuje życie gminy przy pomocy aparatu fotograficznego.
– Ta wystawa dojrzewała od wielu lat­ – opowiada Krzysztof Bąkowski. – Większość zdjęć jest robiona jeszcze aparatem analogowym.

Wystawa mogła powstać dzięki pomocy Ernestyna Janety. Wiele zaprezentowanych zdjęć zostało zrobionych podczas lotu motolotnią – przedstawiają Lubomię i okolice z lotu ptaka. Krzysztof Bąkowski robił również zdjęcia z kościelnej wieży. Jak opowiada, wówczas bardzo wiało i na wieży nie było bezpiecznie. Jednak bardziej niż o swoim bezpieczeństwie myślał o tym, by nic się nie stało drogiemu sprzętowi fotograficznemu.
– Poprzez zdjęcia zaprezentowane na wystawie chciałem pokazać moją fascynację tą ziemią - mówi autor. – Perspektywa z lotu ptaka pozwala lepiej ujrzeć jej piękno i urok. Fotografie pokazują głównie krajobrazy oraz ciekawe obiekty znajdujące się w Lubomi.

Są też jednak zdjęcia o charakterze dokumentalnym. Były one wykonywane podczas różnych uroczystości, które odbywały się z okazji jubileuszy organizacji działających na terenie Lubomi.

(jak)

• Numer: 46 (355)
  • Data wydania: 14.11.06