Klimat przygotowań
„Chodzi o to by nasi podopieczni poczuli zapach świąt” - mówią organizatorzy warsztatów kulinarnych, zorganizowanych w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym.
Podczas zajęć uczniowie pod okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Uchylsku oraz Grażyny Sobali - właścicielki jednej z miejscowych piekarń, wykonywali najbardziej popularne potrawy wigilijne. Zaangażowali się w wypiekanie kruchych ciasteczek, przygotowywanie ryb - głównie śledzi i karpi, barszczu oraz popularnej moczki. Na miejscu ubijano także masło przydatne później do przygotowywania kremów. Ostatecznie powstało 12 potraw, które dzień później, czyli 15 grudnia, uczniowie spożyli podczas szkolnej wigilii. Widać, że bardzo to przeżywają i każdy z nich chce być autorem wypieków - mówi Barbara Szweda - gospodyni z Uchylska. Dyrektorka SOSW, Beata Rączka zaznacza, że głównym celem przedsięwzięcia jest nie tylko przybliżenie uczniom samych świąt, ale szczególnie zapachu, który towarzyszy ich przygotowywaniu. Najczęściej zasiadają oni do przygotowanego już stołu. Warto jednak by sami się zaangażowali na etapie przygotowań. Jak widać idzie im to świetnie - mówi pani dyrektor.
(raj)
(raj)
Najnowsze komentarze