Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Zakochani trzymają się za ręce

11.05.2004 00:00
W ubiegłym tygodniu odwiedziliśmy dzieci i personel pedagogiczny Przedszkola Publicznego nr 8. Placówka powstała w ramach Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w 1997 r. Pierwotnie jej siedzibą był stary budynek w pobliżu szkoły, jednak w 2000 r. przeniesiono ją do budynku SP 8. Obecnie na zajęcia uczęszcza 16 dzieci z czego aż 11 to sześciolatkowie. Pozostali wychowankowie są o rok młodsi. Opiekuje się nimi dyrektorka, Jolanta Majcherek oraz Henryka Żyła. Oprócz zajęć standardowych najmłodsi mogą korzystać z ćwiczeń rytmiki oraz lekcji języka angielskiego. Bardzo często uczestniczą także w zajęciach kulturalno-sportowych, organizowanych na terenie miasta. Jak mówi wychowawczyni H. Żyła, w ubiegłym roku przedszkolaki z „Ósemki” były najlepsze w kategorii tańca na  Festiwalu Kultury Przedszkolnej. Ponadto poprzez różnego rodzaju akcje wyrażają swoją solidarność z potrzebującymi rówieśnikami. W okresie świąt Bożego Narodzenia zorganizowały zbiórkę zabawek, słodyczy i odzieży. Przedmioty te trafiły do Domu Dziecka w Gorzyczkach. Zdaniem nauczycielek, tego typu przedsięwzięcia są wspaniałym elementem wychowawczym, dzięki któremu dzieci rozumieją potrzebę dzielenia się z innymi i uczą się ofiarności.   (raj)   MIŁOŚĆ - CO TO TAKIEGO?   Kasia Korgól To znaczy, że ludzie się kochają, na przykład chłopak z dziewczyną. To ładnie wygląda. Całują się, trzymają się za ręce, a jak jest ślub to są rodziną.   Wojtek Rduch To jest przyjemne uczucie ludzi. Dużo ludzi się kocha i nie robią sobie krzywdy. Ja kocham mamę.   Daniel Połata Dokładnie nie wiem co to jest. Chyba jak się komuś pomaga i się go bardzo lubi. Ja kocham koleżankę Magdę, ale jej dzisiaj nie ma. Ja jej bym we wszystkim pomógł.   Ismena Kiełkowska Jak ludzie się kochają i są zadowoleni to jest miłość. Pomagają sobie i potem jest rodzina. Kto kocha to robi dobre uczynki. Koleżanki mi dużo dobrych uczynków robią.   Sylwia Liśnikowska Pomaga się innym i to znaczy że się kocha. Tacy ludzie razem wszędzie chodzą i są zadowoleni.
  • Numer: 20 (224)
  • Data wydania: 11.05.04