Sobota, 28 grudnia 2024

imieniny: Teofili, Godzisława, Antoniego

RSS

Smak wakacji – jakie desery wybierają Polacy latem?

26.07.2022 00:00 red

Letnie miesiące to czas spotkań z przyjaciółmi, relaksu i beztroskiego odpoczynku. Najczęściej także w kwestii żywieniowej. Bo któż odmówi sobie słodkiej przekąski, szczególnie gdy sezon na lody, gofry, orzeźwiające napoje i koktajle owocowe trwa w najlepsze? Niekwestionowanym ulubieńcem wśród letnich deserów według Polaków są oczywiście lody. Jakie jeszcze smakołyki wybierają Polacy i jak mądrze korzystać ze słodkiego dobrodziejstwa lata?

Podczas wyjazdów wakacyjnych trudno jest przejść obojętnie obok lodziarni czy budki, w której unosi się zapach świeżo wypiekanych gofrów. W badaniu przeprowadzonym w ramach kampanii „Słodka równowaga” zapytano Polaków, które z letnich słodkich przekąsek najczęściej wybierają.

Mroźne oblicze lata

Badania pokazały, że ulubionym wakacyjnym przysmakiem Polaków są lody – tak twierdzi niemal połowa badanych osób (46,3%). Nic dziwnego, gdyż lody to najpopularniejszy deser na całym świecie, który przecież niejedno ma imię. Pod tą nazwą poza tradycyjnymi lodami, które tworzone są w oparciu o produkty mleczne, kryją się także desery lodowe, sorbety czy semifreddo. Wszystkie one kojarzą nam się z latem, receptą na ochłodę w upalne dni, czy niezbędnym elementem odpoczynku wśród najbliższych. A jakie smaki wybierają Polacy?

W lodziarniach i sklepach pojawia się coraz więcej oryginalnych smaków, a widok lodów bazyliowych, lawendowych czy z dodatkiem orientalnych przypraw nie wywołuje już wielkiego zdziwienia. Mimo, że producenci starają się prześcigać w coraz bardziej pomysłowych wariantach smakowych, w wyborach lodowych Polacy pozostają tradycjonalistami. Najchętniej sięgamy po lody śmietankowe (24%), czekoladowe (23,2%), waniliowe (22,2%) i truskawkowe (21,4%). Nieco rzadziej wybieramy lody o smaku słonego karmelu (16,2%) lub pistacjowe (15,6%) czy orzechowe (14,2%).

Jakie lody wybierać?

Najzdrowsze lody to te, które zawierają jak najwięcej naturalnych składników, a możliwie najmniej sztucznych barwników i chemicznych ulepszaczy smaku. Na pierwszy rzut oka trudno je rozpoznać, dlatego zawsze warto pytać sprzedawcę o skład. Coraz częściej można natrafić na lodziarnie, które oferują naturalne lody, z krótką listą składników. Tradycyjne lody można przygotować z mleka, śmietanki lub jogurtu, cukru, jajek i różnych dodatków smakowych, takich jak owoce, kakao czy bakalie, w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać. Najlepsze lody – gęstsze i bardziej kremowe – to te, które zawierają nawet 15% tłuszczu. Oczywiście idzie za tym również większa liczba kalorii. Ci, którzy dbają o swoją figurę mogą natomiast wybrać lody o obniżonej zawartości tłuszczu lub sorbety, których składniki praktycznie nie zawierają tłuszczu. Najzdrowsze sorbety to te z zawartością co najmniej 60% owoców, a bywają i takie które mają ich 100 procent. – Warto pamiętać, że poza kaloriami, lody i sorbety mogą dostarczać nam również wielu składników odżywczych. W zależności od użytych składników mogą to być: wapń, magnez, potas, witaminy A, C, z grupy B oraz wiele innych składników mineralnych czy dobroczynnych polifenoli. Jeśli zależy nam na ograniczaniu kalorii, możemy również zdecydować się na lodowe shake’i czy koktajle owocowe – to zdrowsza, ale wciąż słodka przekąska, którą czasem możemy nawet zastąpić letni posiłek – mówi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk i ekspert kampanii „Słodka równowaga”.

Deserowe gusta Polaków

Król wakacyjnych deserów może być tylko jeden, ale Polacy letnie dni umilają sobie również sięgając po koktajle owocowe (12,3%), gofry (11,7%) czy ciasto z owocami (11,7%). Znajdziemy również amatorów letniej sałatki owocowej, rurek z kremem oraz granity. Warto pamiętać, że w zależności od składu, każdy z tych deserów może być w wersji zdrowej, po zjedzeniu której na pewno nie dopadną nas wyrzuty sumienia. – Gofry z owocami, do których przygotowania użyto mąki razowej na pewno będą bardzo smaczne, a przy tym bardziej odżywcze niż tradycyjne. Jeśli mamy natomiast ochotę na bitą śmietanę, warto wykorzystać świeżą, a nie gotową z puszki. Ta sama zasada dotyczy rurek z bitą śmietaną. W przypadku gofrów domowych warto poeksperymentować z innymi wariantami gofrów np. bezglutenowych, wykonanych z np. mąki ryżowej, jaglanej i skrobi ziemniaczanej – dodaje ekspert kampanii „Słodka równowaga”.

Dieta na urlopie

Choć dla większości z Polaków liczne budki z lodami czy zapach gofrów to nieodzowny element wakacyjnego urlopu, dla niektórych to prawdziwa zmora i walka z własnymi słabościami. Warto jednak podejść do tematu na spokojnie. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i umiejętność zachowania równowagi w swoich wyborach. – Warto pamiętać, że największy wpływ na naszą sylwetkę ma to co jemy na co dzień, a nie od święta. Słodkie przekąski mogą mieć swoje miejsce w naszym jadłospisie, jeśli tylko korzystamy z nich umiejętnie i świadomie. Najważniejszy jest umiar i znalezienie złotego środka. Letnie miesiące warto wykorzystać jako czas aktywności fizycznej w postaci spacerów, jazdy na rowerze, pływania, zabaw z dziećmi czy pieszych wędrówek. W czasie tych aktywności możemy spalić dużo kalorii i uzyskać deficyt kaloryczny, który bez wyrzutów sumienia możemy zużyć na słodki deser. Dobrze byłoby różnicować desery, nie jeść ciągle tego samego – komentuje Jadwiga Przybyłowska, dietetyk i ekspert kampanii „Słodka równowaga”. – Jeśli nasza codzienna dieta składa się z różnorodnych i pełnowartościowych posiłków, to gałka lodów czekoladowych, kawałek słodkiego ciasta z truskawkami lub gofr z bitą śmietaną podczas wakacyjnego wypoczynku nad morzem, nie będzie błędem żywieniowym, o ile dana osoba nie ma przeciwskazań medycznych takich jak m.in. alergie czy celiakia. Jak w każdej płaszczyźnie życia – dodaje.

Przepis na domowe lody śmietankowe

Lody śmietankowe to klasyczne lody będące również doskonałą bazą do przygotowania innych wariantów smakowych. Dodając do nich roztopioną czekoladę, mus truskawkowy, pastę pistacjową czy masło orzechowe uzyskamy inne smaki. Do wykonania ulubionych przez większość Polaków lodów śmietankowych wystarczą zaledwie trzy składniki:

• śmietanka 30–36% – 200 ml

• mleko – 100 ml

• cukier – 40 g

Przygotowanie: Do garnka wlewamy połowę śmietanki wraz z cukrem i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Zawartość przekładamy do pojemnika, który zmieści się w zamrażalniku. Dodajemy resztę śmietanki i mleko, i dokładnie łączymy całość za pomocą miksera. Pojemnik wkładamy do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę. Następnie po 30 minutach wyciągamy pojemnik i miksujemy masę do uzyskania puszystej konsystencji. Taką czynność powtarzamy regularnie – masę należy miksować co najmniej 6 razy co pół godziny.

  • Numer: 30 (1577)
  • Data wydania: 26.07.22
Czytaj e-gazetę