Wtorek, 30 kwietnia 2024

imieniny: Katarzyny, Mariana, Lilii

RSS

Kołocz z Tworkowa, kruche ciasteczka z Zabełkowa oraz dzikie przysmaki z Rud nagrodzone w konkursie Śląskie Smaki

22.06.2021 00:00 red

Gospodynie z Tworkowa wygrały w kategorii potraw regionalnych. Ich koleżanki z Zabełkowa zajęły II miejsce w kategorii potraw inspirowanych tradycją. Wśród laureatów Śląskich Smaków znalazła się również Fundacja Stare Opactwo w Rudach oraz firma Las Huberta z Rud.

Oto laureaci konkursu kulinarnego XV Festiwalu Śląskie Smaki

Kategoria „potrawa regionalna”:

1. KGW Tworków – kołocz śląski z serem

2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami

3. Restauracja Riva – Prażonki jurajskie

Kategoria „potrawa/produkt inspirowany tradycją”:

1. Słodka Manufaktura Leona – czekolady

2. KGW Zabełków – mix ciasteczek kruchuch

3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur

Kategoria „produkt lokalny”:

1. Las Huberta – wędliny z dzika

2. Zagroda na pograniczu – sery kozie

3. Miód Bee Made – Krzysztof Widuch – miód rzepakowy.

Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył: MUNU – system gastronomiczny POS. Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online – bezpłatnie na 1 rok.

• kategoria „potrawa regionalna” – Restauracja Riva – prażonki jurajskie

• kategoria potrawa/produkt inspirowany tradycją – Fundacja Stare Opactwo w Rudach – dziki żur

• kategoria produkt lokalny – Jurajski Koziołek – sery kozie.

(ż)

  • Numer: 25 (1520)
  • Data wydania: 22.06.21
Czytaj e-gazetę