Rozmowy o połączeniu zamku i muzeum przedłużą się
Najwcześniej w połowie roku poznamy wyniki prac powiatowej komisji, która ma wypracować koncepcję rozwoju Zamku Piastowskiego w Raciborzu. Wtedy też dowiemy się, czy zamek będzie funkcjonował samodzielnie, tak jak dotychczas, czy też połączy siły z muzeum, stając się tym samym wyraźnym punktem na turystycznej mapie województwa śląskiego.
Starosta Grzegorz Swoboda stoi na stanowisku, że Zamek Piastowski w Raciborzu jest dobrem powiatowym, tak więc należy do wszystkich gmin, a nie tylko do Raciborza. – Mam wrażenie ostatnio, że powiat już nie zarządza zamkiem, a to chyba nie tak powinno być – powiedział podczas ostatnich obrad powiatowej komisji edukacji i promocji, odnosząc się tym samym do koncepcji połączenia Zamku Piastowskiego oraz Muzeum w Raciborzu, którą lansują obecny wiceprezydent Raciborza Dawid Wacławczyk oraz przedsiębiorca i wykładowca PWSZ w Raciborzu Grzegorz Wawoczny.
W celu przyjrzenia się koncepcji połączenia zamku i muzeum powołano w powiecie specjalną komisję, która wedle słów starosty Swobody ma „wyjaśnić wątpliwości i oczekiwania” w tym względzie. – Koncepcja pana Wacławczyka nas nie interesuje, bo to nie myśmy ją zlecali – powiedział G. Swoboda. Dodał, że w tym roku na zamku mają odbyć się „naprawdę wielkie imprezy” – niezależnie od tego, czy dojdzie do połączenia zamku z muzeum, czy też nie. Członek zarządu Piotr Olender powiedział, że połączenie Zamku Piastowskiego oraz Muzeum w Raciborzu w jeden organizm to „bardzo kontrowersyjny pomysł, budzący sporo emocji”. – Ja swoje wątpliwości wskazałem powołując się na akty prawne i dopóki one nie zostaną rozwiane, będę przeciwny – dodał.
– Komisja ma na celu wypracowanie stanowiska, w którym kierunku iść, ale nie będziemy stać w miejscu. Robimy swoje i próbujemy bardzo mocno rozwinąć to nasze serce powiatu i bardzo mocno mi na tym zależy – dodał G. Swoboda.
(żet)
Najnowsze komentarze